43. M&C levél: Az aggódó apák, a tinédzser lányok és a vállalati vezetők kémiája

Radó István
2008. június 02.

A döntéseket a józan megfontolás mellett befolyásolják irracionális tényezők is. Vajon egy controller képes-e megküzdeni az utóbbiakkal? A Controlling Világ 100., jubileumi számában rendhagyó módon boncolgatjuk a controllerek szerepét.

Állítólag a controllerek és a pénzügyi elemzők józan, racionális emberek, akik a tények, a statisztikák és elemzések világában élnek. Laptoppal hónuk alatt, komor arccal és hegyes ceruzával közlekednek a vállalat folyosóin. Nem törődnek érzelmekkel és megérzésekkel, és akkor vannak elemükben, ha a számokkal, vagyis OPEX-szel, CAPEX-szel, EBIT-tel és a Cash-Flow-val foglalkozhatnak. Sok kritikát kapnak, mert úgymond szemellenzőt hordanak, és nem lelkesednek a vonalbeli vezetők ugyan költséges, de mégis nagyszerű gondolataiért.

Tételezzük fel, hogy a racionális gondolkodást büszkén hirdető controller egyszer úgy tényleg őszintén el akar beszélgetni a szombat esti buliba induló tinédzser leányával, hogy megóvja őt az élet mély csalódásaitól. Controllerünk kicsomagolja az elemzőmunka eszköztárát, hogy átgondoljon egy strukturálatlan SWOT-elemzést. Analitikus módon közelíti meg a kérdést, kezdetben a statisztikákat bújja, majd kockázatokat elemez, és a kívánatos folyamatokat gondolja át.

Statisztikai megközelítés
Hősünk elgondolkodik azon, bátorítsa-e gyermekét a trial & error megközelítésre, hiszen

43. M&C levél: Az aggódó apák, a tinédzser lányok és a vállalati vezetők kémiája

Cimkék: