Önkiszolgáló CPM megoldás A-Z-ig Excel és heterogén vállalati környezetben – Jedox

Helyszín: Budapest
Időpont: 2022. február 23.

A képzés célkitűzése, hogy az üzleti felhasználók ízelítőt kapjanak, miként lehet az IT segítsége nélkül önállóan felépíteni és üzemeltetni egy teljes CPM rendszert a Jedox használatával. A Jedox az önkiszolgálást erősen támogató CPM* BI* eszköz.

 (*Gartner és IFUA Horváth & Partners terminológia alapján. BI: Business Intelligence; CPM: Corporate Performance Management)

A képzés célcsoportja

controllerek, üzleti területek terv-, és előrejelzés felelősei, üzleti elemzők

Tematika

A mai felgyorsult világban a versenyben maradás kérdése, hogy sikerül-e gyorsan, kis ráfordítással precíz válaszokat és előrejelzéseket adni a változásokra. A (újra)tervezés/forecasting lassan folyamatossá válik, ugyanakkor nincs elég idő és pénz arra, hogy kivárjuk, amíg az IT vagy a BI fejlesztők felépítenek (vagy akárcsak a változásokhoz igazítanak) egy CPM feladatokat ellátó rendszert.

Egy gyakran alkalmazott megoldás a fejlesztés elkerülésére, hogy a CPM feladatokat (a tervezést, előrejelzést, a beszámolókat) manuálisan, Excelben készítik el. Ezek a tisztán Excel alapú rendszerek mindamellett, hogy felépítésük sok időbe kerül, átláthatatlanul bonyolultakká, lassúvá válnak, gyakran összeomlanak, mindig több változat van belőlük, és ami a legveszélyesebb, jelentős a hibakockázat. A MarketWatch egyenesen azt állítja, hogy az Excel táblázatok 88%-a hibákat tartalmaz.

A Jedox erre egy olyan megoldást kínál, amivel a controllerek, elemzők egy teljeskörű CPM rendszert önállóan, az IT/BI fejlesztők bevonása nélkül építhetnek fel és üzemeltethetnek, megtartva az Excel előnyeit és elfelejtve a korlátait. Mindamellett a Jedox kimagasló interaktivitási, elemzési és vizualizációs képességekkel is rendelkezik. Natív csatolói vannak az összes fontos adatforráshoz, mint pl. SAP, Oracle, MS SQL, de a prezentációs képességei is fokozhatók natív kapcsolókkal a Qlikview-hoz, Tableau-hoz, PowerBI-hoz.
A képzés témakörei

 • A Jedox CPM eszköz madártávlatból
 • Egy (egyszerű) vállalati modell architektúrájának megtervezése
 • A tényadatforrások azonosítása
 • A tényadatokból gyors kivonatok készítése Excelben
 • Modellépítés repülőrajttal (Data Driven Modeling)
 • Egy adatcsomag professzionális feltöltése az Integrátorral az eredeti adatforrásból
 • Néhány kalkulált mutató kijelölése, képletek megszerkesztése
 • Adatkalauzok, néhány Excel és Excel-like webes felület készítése vizualizációval
 • Top-down és bottom-up tervezés, ütköztetés
 • Villám-előrejelzés prediktív elemzéssel
 • Alkalmazás-menü összeállítása, publikálás, megosztás, chatelés

Eredmény

A résztvevők a gyakorlatban megismerik egy önkiszolgálást jól támogató eszköz lehetőségeit. Képesek lesznek a Jedox alapszintű használatára: önállóan tudnak egy Jedox klienst installálni, Jedox szerverre rákapcsolódni, gyors adatmodelleket, több dimenziós adatbázisokat készíteni adatforrásokból, dimenziókat, hierarchiákat, egyszerű kalkulációs képleteket szerkeszteni, egyszerű adatbeviteli és prezentációs felületeket készíteni. Azt is tudni fogják, hogy miként és hol lehet a Jedox olyan képességeit is elsajátítani, amelyekkel már bonyolultabb feladatokat is meg lehet oldani.


Módszertan

 • Előadás
 • Gyakorlati példa megvalósítása Jedox eszközön

 

További információk és jelentkezés>>

Kapcsolódó módszertani képzéseink
Önkiszolgáló üzleti intelligencia / Self Service BI – áttekintés
Controlling Akadémia

Eszközspecifikus képzéseink

Három képzési alkalmon való részvétel esetén a résztvevő megkapja a Horváth Academy “Self Service BI Certificate”-jét.