A Corporate Policy gyökerei

2016. július 01.

A ketrecben öt majom volt. Egy lépcsősor végén, a ketrec tetején lógott egy banán. Amikor az első majom elindul a banán irányában, és rálép az első lépcsőfokra, azonnal lelocsolják hideg vízzel az összes majmot.
Amikor egy másik majom indul el a lépcsőn a banán irányában, ismét lelocsolják az összes majmot. Meglehetősen gyorsan bekövetkezik az az állapot, hogy amikor valamelyik majom megkísérli, hogy felmásszon a lépcsőn, a többiek azonnal visszatartják. Ekkor elviszik a hideg vizet, és kicserélnek egy majmot egy újjal. Az új majom meglátja a banánt, és elindul a lépcsőn. Legnagyobb megdöbbenésére a többiek ekkor megtámadják. A következő kísérlet és támadás után rájön arra, hogy az újabb kísérletért újabb támadás jár.
Ekkor kicserélnek ismét egy eredeti majmot egy újjal, majd később fokozatosan a harmadikat, a negyediket és végül ötödiket is kicserélik egy új majommal. Minden alkalommal, amikor az új majom elindulna a lépcsőn a többiek megtámadják.
A legtöbb majom, amelyik megharapja az újat, már nem tudja, miért nem szabad felmenni a lépcsőn. Azt sem tudja, miért vesz részt a legújabb majom megtámadásában.
Amikor az összes eredeti majmot kicserélték, egy sem marad, amelyet lelocsoltak volna a hideg vízzel. Mégsem kíséreli meg egyik sem, hogy elhozza a banánt. Hogy miért nem? Mert amennyire ő tudja, itt mindig így volt!