Önkormányzati vállalatok egységes irányítási rendszerének kialakítása

Tanács Zoltán
2006. január 01.

Ahhoz, hogy az önkormányzatok ki tudják elégíteni az irányukban jelentkező számtalan elvárást, hatékonyan kell megszervezni működésüket: korszerű hivatali szervezetet és megfelelő működési folyamatokat kell kialakítani. A hazai települések ezen a téren már elég sok mindent megtettek az elmúlt években, de néhány kivételtől eltekintve nem fordítottak különösebb figyelmet az önkormányzatok vállalkozói vagyonának a hatékony irányítására.

A hazai és nemzetközi tapasztalatok, azt mutatják, hogy az önkormányzatok vállalkozói vagyona feletti tulajdonosi érdekek érvényesítésének a gyakorlatban számos korlátja van. Tapasztalataink azt bizonyítják, hogy az önkormányzatok – számos, más típusú alapfeladataik miatt – nem képesek érdekeiknek megfelelően irányítani és kontrollálni gazdasági társaságaikat a hagyományos keretek között.

Tanulmányunkban bemutatjuk az egységes irányítás megvalósításának elméleti lehetőségeit, amelyben az önkormányzat továbbra is megtartja főbb tulajdonosi jogaihoz kötődő hatásköreit, de a vállalatokkal kapcsolatos irányítási, koordinációs és kontroll feladatokat más szervezeti keretek között (egységes vagyonkezelő szervezet segítségével) valósítja meg. Az elméletetek megvalósítását több hazai város (Debrecen, Székesfehérvár, Eger) példáján keresztül tesszük szemléletessé.