Felsőoktatás a számok tükrében – Statisztikai Tájékoztató

Csécsiné Máriás Emőke, Besenyei Roland
2006. február 01.

Az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani a felsőoktatás átalakításáról, az új felsőoktatási törvényről és az állástalan diplomásokról. A viták és álláspontok mögött azonban a számok, statisztikai adatok nagyon ritkán jelentek meg.
Tudta Ön, hogy az elmúlt évben a felsőoktatási intézmények nappali, esti és levelező tagozatain több mint 378 000 diák tanult?
Tudta Ön, hogy az elmúlt évben összesen 54 000 államilag finanszírozott helyre lehetett jelentkezni és a hallgatók 84%-a állami intézményben tanult?
Tudta Ön, hogy a 2004-ben felvételi jelentkezést beadók száma meghaladta a 18 éves korosztály 70%-át?
Tudta Ön, hogy a felsőoktatási integráció mindösszesen oda vezetett, hogy 91 intézményből 69 intézmény maradt?
Tudta Ön, hogy a pedagógiai és oktatástudományi szakokon évről évre nő a hallgatók száma, miközben pedagógusállások szűnnek meg a folyamatosan csökkenő gyerekszám miatt?
Tudta Ön, hogy a műszaki és informatikai képzésben résztvevők száma stagnál, miközben a munkaerő piacon folyamatosan nő a kereslet?

Ha többet akar a számokról, tendenciákról tudni vagy egyszerűen tájékozottabb kíván lenni, akkor az Oktatási Minisztérium honlapján megtalálható a 2004/2005-ös tanévről készült statisztikai évkönyv, ami közel 300 oldalon keresztül mutatja be az ágazat adatait az évek tükrében.

Statisztikai Tájékoztató

Forrás: Oktatási Minisztérium