Excel-tipp: Webes táblázatok beolvasása élő kapcsolattal

Schillinger Péter
2017. március 22.

A mindennapi életünkben és munkánkban nagyban támaszkodunk online elérhető információkra, főképp azok széleskörű tartalma és naprakészsége miatt. Ezzel szemben az Excel táblázatokat a legtöbben offline, szigetszerű eszközként kezeljük, sokszor limitálva a táblázatkezelő képességeit, vagy feláldozva az adatok naprakészségét.

Ennek egyik gyakori példája, amikor egy weboldalon elérhető táblázatot szeretnénk egy elemzés vagy kalkuláció alapjaként használni, ezért azt kijelölve a klasszikus másolás-beillesztés funkcióval építjük be az Excel munkalapunkra. A bemásolt adatok helyes formázása gyakran okoz fejfájást, de még ha sikerül is a cellákat megfelelően beilleszteni, egyvalami biztos: a táblázat statikus marad, és figyelmen kívül hagyja a webes tartalom fő előnyét – a naprakész információt.

Tippünkben ezért ezúttal az Excel webes lekérdező funkcióját mutatjuk be, amivel egy weboldalon talált táblázatot lehet beolvasni, és az így kapott Excel táblát élő kapcsolat segítségével bármikor frissíteni. Ez a funkció különösen jól jön, ha olyan webes tartalom alapján szeretnénk kalkulációt, előrejelzést, vagy bármilyen számítást végezni, amin bár a táblázat szerkezete állandó, de annak tartalma gyakran frissül. Ennek gyakori példái az eredményeket, pontokat, vagy – mint az alábbi példában – devizaárfolyamokat tartalmazó oldalak.