11. M&C levél – 2005. január 17. Ki a keresztapa? A controlling hazai értelmezésének eredetéről

2005. január 01.

A jelentősebb méretű hazai vállalkozások többsége 10-15 éve rendelkezik controlling szervezettel. A legtöbben mégsem tudják, honnan származik a controlling közgazdasági értelmezése. Azt gondolják, hogy ez is az amerikai vezetési guruk „találmánya”. Tévedés…

A controlling kifejezés angolszász eredetű. Több jelentése van; forgalomirányítást, gépek és berendezések vezérlését, elszámolások ellenőrzését értik alatta. Felettébb csodálkoznak az amerikai controllerek a controlling sajátos európai értelmezésén.

A jelentősebb méretű hazai vállalkozások többsége 10-15 éve rendelkezik controlling szervezettel. A controlling a magyar gyakorlatban ugyanolyan hétköznapivá vált, mint a marketing vagy a logisztika. A mai vezetők el se tudják képzelni, hogyan tudtak elődeik döntéseket hozni a controlling szervezet információ szolgáltatása nélkül.

De ki volt a névadó? Talán egy professzor San Francisco-ból vagy Bostonból? Hiszen már hozzászokhattunk, hogy a sikeres menedzsment koncepciók feltalálói az amerikai egyetemek és vezetőképzők tanárai közül kerülnek ki. Kevesen tudják azonban, hogy a controlling hazai értelmezése nem amerikai, hanem európai "találmány".

Nem kell messzire utazni, csak a bajor Starnberger See szomszédságába, Gauting-ba. 1973-ban, amikor Deyhle és társai elindították a Controller Akademie-t, nevet adtak a tervezés és az irányítás folyamatának. A marketing analógiájára bevezették a controlling fogalmát. Azt állították, hogy a controlling is egy olyan koncepció, amely át kell hassa a vezetőket és a döntéshozókat. Amint a marketinget, úgy a controllingot se lehet delegálni! Minden vezetőnek mindenkor tisztában kell lennie a célokkal, a tervekkel és az eltérésekkel. Persze ha egy vállalkozás komplexitása elér egy bizonyos küszöbértéket, a döntéshozóknak segítséget kell igénybe venniük. Így alakultak ki a későbbi controlling elnevezésű szervezetek először a német nyelvterületen, később más európai országokban is.

Deyhle egyáltalán nem örül, hogy ő lett a névadója a controlling szervezeteknek. A controlling a menedzserek dolga. Ha az osztályokat controllingra kereszteljük, azt sugalljuk, hogy a controlling csak az ott dolgozók feladata. Helyesebb lenne szerinte a szervezetet "controller szolgálatnak" (Controllerdienst) hívni.
Csakhogy a többség fittyet hány a keresztapa véleményére.