8000 milliárd forint makrogazdasági hatása

A rovat szerkesztője ajánlja
2007. március 01.

Magyarország a 2007-2013 közötti programozási időszakban közel 8000 mrd Ft-nyi uniós támogatást fog felhasználni a gazdaság, a közlekedés, az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a környezeti infrastruktúra, a települések és a turizmus fejlesztésére.
A szakértők egybehangzó véleménye szerint ugyanakkor nem az input, hanem az output oldalt kell vizsgálni ahhoz, hogy a támogatások eredményességét megállapíthassuk. Vagyis azt kell értékelni, hogy rövid, illetve, ami talán még ennél is fontosabb, hosszabb távon milyen hatásokat vált(hat)nak ki ezek a támogatások. Ennek megállapítására pedig olyan makroökonómiai modelleket kell felépíteni, melyek alkalmasak arra, hogy kimutassák, milyen hozzáadott értéke van a támogatásoknak a bázishoz – vagyis a támogatások nélkül valószínűsíthető fejlődési ütemhez – képest.

Ha kíváncsi arra, hogy EU tagságunk második ciklusában az uniós támogatások felhasználása várhatóan milyen makrogazdasági hatásokat fejt majd ki, akkor olvassák el az ezzel kapcsolatos, angol nyelvű tanulmányt.

ÚMFT makrogazdasági hatásai

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség