Karrierépítés: Milyen területeken fejlődjön 2019-ben? Controlling képzési trendek

2019. január 16.

Évindításként rövid áttekintés arról, milyen trendek és újdonságok láthatók a controlling képzési piacon. Először a controlling szakmai specializálódás irányait, majd az új témákat mutatjuk be.

controlling képzés trendjei

Specializálódás

Az alapvető controlling ismereteken túlmenően az alábbi három specializációs irány mentén érdemes továbbképezniük magukat a controllereknek (mindegyik neves európai képző intézménynél ezek körvonalazódnak):

  • Accounting & Finance, mely az IFRS és a pénzügyi controlling, pénzügyi modellezés területeket öleli fel. A klasszikus finanszírozási és likviditási témák mellett megnőtt a beruházások, projektek pénzügyi controllingjának szerepe is.
  • Information Management, mely magába foglalja a Business Intelligence, Big Data, Advanced Analytics, Management Information Design (Visualization) témaköröket. Az új módszerek, felhasználási lehetőségek mellett az informatikai háttérről sem árt tájékozódni. Célszerű ismerni a különböző platformok által kínált lehetőségeket. Például hogyan kell átalakítani az irányítási és pénzügyi rendszert a Big Data szemléletnek megfelelően? Ez már csak azért is fontos a controllereknek, mert számukra kulcskérdés, hogy melyik vállalati területhez kerül az adatvagyon. Ha a controllinghoz, akkor kulcsszereplőkké válnak, de ha nem, akkor a szerepük marginálissá válik a Big Data és az Internet of Things (IoT) korában.
  • Change Management, mely a működésfejlesztési / transzformációs projektek sikeres levezényléséhez szükséges ismeretek, illetve (elsősorban) személyes kompetenciák fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Az állandó változás hozta magával azt is, hogy a controllereknek a változások mesterévé (Change Agent) kell válniuk. Ez a tudás ma már nem a HR-esek privilégiuma. A vállalatvezetőknek olyan controllerekre van szükségük, akik szakszerűen képesek támogatni őket az akciók, változtatási projektek kivitelezésében.

 

A (szak)tudáson túlmenően a motiváció, az érdeklődés, illetve különféle készségek és képességek egyaránt szükségesek ahhoz, hogy a kihívásokkal megbirkózzunk. A kompetencia modelleket a kritikus helyezetekben ténylegesen alkalmazott képességekre szokták építeni. Sokféle kompetencia modell létezik, melyek a pénzügyi-controlling területen dolgozó szakemberek és vezetők sikerességét magyarázza.  Közös metszete ezeknek a modelleknek, hogy a szakmai és módszertani kompetenciákon túlmenően a szociális és személyes kompetenciákat is magukba foglalják. Az egyes kompetenciák súlya viszont eltérő attól függően, hogy milyen szerepet tölt be az adott szakember: irányítási és módszertani szakértő, adatelemző / információszolgáltató, business partner stb.

 

Új témák

A vezetők szakértői támogatásához a vállalatirányítási újdonságok ismerete elengedhetetlen a controllerek számára. Az elmúlt évek vállalatirányítási slágerei (lean szemlélet, agilis projektmenedzsment, prediktív elemzés, digitális forecasting) mellett már a mesterséges intelligencia és a robotic process automation (RPA) is megjelenik a controllereknek szóló képzések között. Ezeknél a pénzügyi folyamatok digitalizálása és szoftveres megoldásokkal történő automatizálása áll a középpontban.

A digitalizáció egyértelműen rányomja bélyegét a meghatározó, nagy európai controlling képzőintézmények kínálatára, mint például a CA controller akademie, a Controller Institut vagy a Horváth Akademie. Az Internationaler Controller Verein konferenciái is hasonló tendenciákat jeleznek.

A másik újdonság a képzési palettákon a Design Thinking. Ez a belső vevők ügyféligényeinek jobb megértését helyezi a középpontba, valamint az innovációs potenciál feltárását és megoldások kidolgozását agilis módszerekkel.

Nézzünk meg néhány példát arra, hogy mi mindenre használhatják a controllerek a mesterséges intelligenciát és az RPA-t!

  1. Egy megfelelő mesterséges intelligencia megoldás teljeskörűvé teszi a korábban szúrópróbaszerű adutitot, felhívja a figyelmet a furcsa / szokatlan jelenségekre (pl. munkaidőn túli könyvelés vagy engedélyezés).
  2. RPA: automatizálja az ismétlődő feladatokat, megszabadítva a controllereket a „favágástól”.
  3. Az automatizálásnak köszönhetően a ciklikus riportolást real time riportolással lehet felváltani.
  4. Real time analytics alkalmazásával megtudhatjuk, hol vannak elakadások a logisztikában. Ez ugyanis egy radar, amely figyeli az értéklánc folyamatait.
  5. Predictive analytics-et használhatunk a gépi meghibásodások előrejelzésére, de az üzleti folyamatok elakadásaira is előre lehet figyelmeztetni.
  6. Környezeti kockázat monitorozása: a piacunkat érintő, külső, független fenyegetéseket feltérképezhetjük az internet folyamatos pásztázásával, matematikai módszerekkel – például bizonyos szavak különösen sűrű előfordulása figyelmeztető jel lehet.

 

A karrierjüket tudatosan építő controllereknek tehát döntést kell hozniuk, hogy milyen területre specializálódnak. Emellett meg kell szerezniük azt a tudást is, amellyel biztonságosan kiismerik magukat a digitalizáció világában.

A fentieknek megfelelően 2019-től a Controlling Akadémia képzési palettáját is kibővítjük specializációs irányokkal.  Nézze meg őszi kínálatunkat! 

A controller, mint a változások mestere (Change Agent)

A controller, mint Information Manager

Financial Controlling

 

Controlling Akadémia 2019. ősz