Miért fizetett az SAP 360 milliárdot egy startupért?

Radó István
2021. május 12.

Idén januárban vásárolta meg az SAP a Signaviót, 1 milliárd euró körüli összegért. Vagyis nagyjából 360 milliárd forintért – a pontos vételárat nem hozták nyilvánosságra.

Ha az SAP nagyságrendjét nézzük, akkor ez nem is olyan méretes összeg a német szoftvercégnek, amely 2020-ban 27,3 milliárd euró árbevételt ért el. Ha viszont a Signaviót vesszük alapul, akkor hatalmas summa: e cég árbevétele 2020-ban 36,3 millió eurót ért el, jóllehet addigra a kockázati befektetők 231 millió dollárt fektettek a cégbe.

 

Kép: Headway / Unsplash

 

Hogyan került az SAP radarjára ez a startup? Nos, Gero Decker, a Signavio alapítója a doktorandusza volt Hasso Plattnernek, az SAP társalapítójának a Plattner által létrehozott potsdami informatikai főiskolán. Így elég közelről követhette a Signavio tevékenységét, s nem kellett messzire mennie, amikor az SAP számára keresett növekedési lehetőséget.

2020-ban megállt az SAP növekedése

Utóbbira nagy szüksége van az SAP-nak, mert tavaly stagnált az árbevétele, miközben más IT-cégek kilőttek a járvány okozta hatalmas kereslet miatt. A Microsoft 14%-kal, a Salesforce 24%-kal növekedett, a Salesforce tőzsdei kapitalizációjával gyors iramban húzott el a stagnáló SAP mellett.

 

Az SAP teljes árbevétele

Az SAP teljes árbevétele

 

Az SAP Cloud üzletágának árbevétele

Az SAP Cloud üzletágának árbevétele

Itt lenne az ideje, hogy az SAP visszatérjen korábbi dinamikus növekedéséhez, de a cloud-üzletre alapozott stratégia eddig elmarad a várakozásoktól: a felhő üzletág is csak 15%-kal tudott nőni (8 milliárd euróra). Pedig általánosságban olyan sebességgel bővül a felhőszolgáltatások piaca, hogy az elemzők egyenesen „tektonikus mozgásról” beszélnek.

A covid-járvány bizonyította, hogy a digitális vállalatok az átlagnál sokkal ellenállóbbak a válságban. Erre alapozta új kezdeményezését a szoftvercég, s „Növekedj az SAP-val!” szlogennel indított kampányt. Új üzleti modelljének lényege az egyszerűség lett. Egy előfizetéssel, egy árral, egy szerződéssel kínálja a felhőben található, az S/4HANA-ra vonatkozó csomagját, amely kötegbe rendezi az infrastruktúrát, a támogatást és a bázisrendszer szolgáltatásait.

A Signavio szerepe

Ezt az ajánlatot tenné még csábítóbbá a Signavio, amely jelentősen megkönnyíti és olcsóbbá teszi a földi (on-premise) rendszerek felhőbe költözését. Felhő alapú analitikus motorja méri és elemzi a meglévő folyamatok jellemzőit, modellezi, megtervezi és dokumentálja az újakat. Közvetlen kapcsolata van ugyanis az SAP workflow-val, s le tudja fordítani a modellt az SAP nyelvére, így számottevően lerövidül a transzformáció.

Az új értékajánlat neve „Business Transformation as a Service” lett.  Ha bejön az ígéret, akkor az üzleti transzformáció már nem méregdrága és elhúzódó hórukk-projektekből áll, hanem a folyamatos vállalatfejlesztés része lesz.

„Collabrorative Process Intelligence és Management”

A Signavio megvásárlásával az SAP képessé válik arra, hogy a „RISE with SAP” csomagban vállalati applikációval szorosan integrált folyamatbányászati eszköztárat adjon ügyfeleinek. A csomagba a teljes folyamati intelligencia is beépül a folyamatok mutatóinak állandó monitorozásával, a felhasználók viselkedésének és a vevők élményének elemzésével. Sőt, az SAP a monitorozás mellett ágazati benchmarkingot is ígér, amire a majdnem 400.000 ügyfél tengernyi adata jó hátteret nyújt.

Ennél is fontosabb azonban, hogy az ügyfelek holisztikusan tudják majd elemezni összes üzleti folyamatukat, a szervezeti változásokat könnyen le tudják képezni a rendszerben. A digitális vállalatok jövője a folyamatos üzleti transzformációban rejlik, ahol minden változtatást először a rendszerben kell modellezni. Úgy, hogy a modell közvetlen kapcsolatban van az SAP workflow-val, amely üzem közben is képes módosítani a beállításokat a folyamatokat automatizáló szoftver robotokkal és más mesterséges intelligencián alapuló alkalmazásokkal.

Az SAP tehát azt reméli, hogy 2025-re a mai 8-ról 22 milliárd euróra háromszorozza cloud üzletét ezzel az ajánlattal, mert olyan automatizált és könnyű lesz az átmenet, hogy sokan belevágnak majd. Eddig ugyanis a transzformációs projekt mérete, ára és bonyolultsága számos vállalatot elriasztott. Ha pedig sikerül drámaian mérsékelni a felhőbe költözés kockázatait és árát, akkor az SAP további növekedésének aligha lesz akadálya.

360 milliárd egy startupért önmagában sok pénz, de a lehetőségekkel összevetve magas várható hozammal kecsegtető kockázatos befektetés. Ez teljesen racionális döntés, ha az SAP nem akarja, hogy a többi szoftvercég elhúzzon mellette.

A szerző az IFUA ügyvezetője

 

Olvasson tovább a témáról az IFUA Horváth honlapján!

Szakértőink vállalati projektekben szerzett tapasztalatait és ügyfeleink elismeréseit egyaránt megosztjuk.