SAP S/4HANA bevezetés infografikán

IFUA Horváth & Partners
2017. február 16.

Az SAP S/4HANA fő jellemzői, bevezetésének nehézségei, a buktatók elkerülése és az elérhető eredmény. Mindez egyetlen infografikán. Nézze meg!

Az SAP S/4HANA fő jellemzői, bevezetésének nehézségei, a buktatók elkerülése és az elérhető eredmény.

Mindez egyetlen infografikán. Nézze meg!

SAP S/4HANA bevezetés

Az infografikához felhasználtuk Christina Eilersnek, a Horváth & Partners Controlling & Finance kompetencia központ vezetőjének cikkét.

Röviden összefoglalva: az SAP S/4 HANA hasznos alapvető funkcionalitásokkal bír. Ide tartozik az in-memory adatbázis, amely felgyorsítja a számítás-intenzív folyamatokat, mert ezeket közvetlenül a HANA-adatbázison végezzük el. Az adatokat valós időben, teljes részletezettségben lehet feldolgozni, és egyetlen táblában elfér, amit korábban csak sok táblában tudtunk tárolni.

Az integrált könyvelés (universal journal) összekapcsolja a pénzügyi adatokat a controllingból származó információkkal. Amikor lekönyvelünk valamit, a beszámolásban is azonnal megjelenik a szükséges információ. Rugalmas és sokrétű elemzésekre nyílik lehetőség, s leomlik a fal a controlling és a számvitel között.

A legtöbb zárási feladat megszűnik, így gyorsabb a havi zárás. Bármikor, gombnyomásra végezhetünk szimulációt.

A HANA nyílt platform, tetszőleges gyártótól lehet hozzá kiegészítéseket, app-okat kapcsolni.

Az új SAP Fiori kezelőfelület mobilon is működik, készüléktől függetlenül, böngészőben. Saját menüt lehet készíteni, a lekérdezéshez már nem kell tudni a tranzakció számát.

Az S/4 HANA több változattal rendelkezik. Az S/4 HANA Finance esetében az újdonságok a pénzügyi és controlling területre korlátozódnak. Ott alkalmas, ahol a meglévő rendszer is a pénzügyi és controlling területre korlátozódik.

Az S/4 HANA Central Finance az S/4 HANA változata. Az S/4 HANA rendszert összekapcsoljuk a meglévő SAP Business Suite-tal vagy nem SAP-s rendszerekkel. A Central Finance rendszerben „árnyékkönyvelés” fut. Ennél a változatnál redundáns adatokkal dolgozunk, a két rendszer logikáját össze kell hangolni, és fel kell építeni egy teljesen új rendszert, ami drága.

Az S/4 HANA esetében a pénzügyi és a controlling terület mellett a logisztikában is megjelennek az újdonságok. Egyelőre kevés vele a gyakorlati tapasztalat, különösen termelő vállalatoknál.

Az S/4 HANA Cloud – nevének megfelelően – a felhőben, konkrétan az SAP szerverén fut, az adatokat is ott tároljuk. Helyben nincs szükség installálásra, hardvert sem kell venni, a szoftvert rendszeresen frissítik, a rendszer könnyen bővíthető. Viszont mivel az adatokat nem a saját szerverünkön tároljuk, át kell tekinteni az adatbiztonsági szempontokat.

Az S/4 HANA bevezetés közben figyelnünk kell arra, hogy az S/4 HANA csak HANA adatbázissal működik, míg a korábbi SAP felhasználók 5 adatbázis közül választhattak. Így a legtöbb felhasználó számára az S/4 HANA bevezetése az adatbázis lecserélését is jelenti.

Az S/4 HANA előnyeit csak akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha új szakmai koncepciót készítünk.

Kapcsolódó bejegyzések:

Az első SAP S/4HANA bevezetés Magyarországon

Siker vagy bukás – Hogyan forradalmasíthatja az S/4HANA a könyvelést és a controllingot?

SAP S/4HANA: a vállalatirányítás forradalma előtt állunk?

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Cimkék: , ,