110. M&C levél: Gyere haza controller! Vagy mégse? Pénzügyes bérek Németországban és Magyarországon

Radó István
2024. április 17.

Ha itthoni fizetési felméréseket nézünk, azt látjuk, hogy a controllerek egész jól keresnek. Ha azonban ezeket a számokat összehasonlítjuk a németországiakkal, akkor már nem olyan jól. De lehet-e ilyen egyszerűen összehasonlítást tenni? Nyilván nem. Nézzünk tehát a számok mögé!

Németországban átlagosan nagyjából kétszer akkora a controllerek bruttó havi fizetése, mint itthon. Első pillantásra ez tűnik fel összehasonlításunkból, amelyhez a magyarországi adatokat a Hays Hungary és a Larskol felméréséből, a németországiakat pedig a Robert Half felméréséből vettük. (További részletek a táblázatban.) A szenior könyvelőknek különösen jól megy kint, ők az itthoni átlag két és félszeresét kapják.

A szokásos juttatások között vannak egyformák és eltérőek is. Németországban azzal lehet számolni, hogy a havi fizetést 14-szer kapják meg az érintettek. Igen ám, de a magyarországi személyi jövedelemadó (szja) kulcsa alacsonyabb az ottaniaknál, bónusz pedig itthon is van. Home office lehetőségével mindkét országban csábítják a controllereket.

Németország különböző régióiban a megélhetési költségek között az átlaghoz képest +/-15%-os eltérések is előfordulnak. Míg Lipcsében például a viszonylag olcsó megélhetés miatt 6%-kal alacsonyabb a havi átlagkereset, addig Münchenben 14%-kal többet fizetnek az országos átlagnál. Nálunk inkább az adott szakember iránti kereslet téríti el a fizetéseket az átlagtól, vidéken is lehet fővárosi szintű béreket találni.

Németországban jellemző juttatás a kiegészítő nyugdíj, itthon pedig a magánegészségügyi ellátás. Németországban igyekeznek védeni a dolgozókat a kiégés ellen, van fizetés nélküli, néha fizetett sabbatical, kiterjesztett szabadság és szülői szabadság is. Szintén Németországban többnyire támogatják a közlekedést, mind autóval, mind tömegközlekedéssel.

Aki ezek után a kinti munkavállalást fontolgatja, nem árt, ha számol azzal is, hogy a németországi lakásbérleti díjak jóval magasabbak az ittenieknél, és nehéz is megfelelő lakást találni. Egy magyar controllernek arra is gondolnia kell, hogy a munkája felét a kommunikáció jelenti. A riportokat, elemzéseket el kell magyarázni a vállalati vezetőknek, amihez magasszintű nyelvtudás – német vagy legalább angol – szükséges. Mindezekhez jön a megszokott környezettől, a tágabb családtól, barátoktól való eltávolodás.

Nem könnyű tehát megválaszolni azt a kérdést, hogy megéri-e egy controllernek Magyarországról Németországba települni. Én nem is vállalkozom rá.

Munkaerőkereslet pénzügyi munkakörökben

A pénzügyi munkakörökben mindkét országban leginkább a könyvelők és a controllerek iránti igény növekszik. Itthon a bérigény a meghatározó a munkahely kiválasztásánál, a controllerek és a könyvelők viszonylag ritkán váltanak munkahelyet, legalább 25%-os bérnövekmény kell a váltáshoz. A váltás helyett egyre többen ellenajánlatokkal próbálják felsrófolni fizetésüket.
Németországban a legkeresettebb végzettségek között van a certified Financial Accountant és a Management Accountant. A legkeresetteb módszertani-technikai tudás közé tartozik a Financial Reporting Standard, az ERP, a CPM és a BI know-how. Mindkét országban kincset ér az ágazati szakértelem és tapasztalat.

 

A felhasznált fizetési felmérések: