Controller fizetések 2021-ben

Vrannai Katalin
2021. február 15.

Kevesen hajlandók munkahelyet váltani, és ha mégis, akkor jóval magasabb fizetésért. Ebből azonban nem következik, hogy az idén drasztikus béremelkedés várható, mert a COVID-19-járvány miatt nagyon bizonytalan a munkaerőpiac, akár stagnálhatnak is a bérek. A Hays Salary Guide 2021 megállapításaival kapcsolatos kérdéseinkre Ivády Dávid, Team Leader, Accountancy & Finance, Banking and Insurance válaszolt a Hays Hungary-től. Szokás szerint táblázatot is közlünk a controller fizetések 2021-es alakulásáról.

 

- A felmérés talán legnagyobb meglepetése, hogy a vidéki controller fizetések most először meghaladták a budapestieket. Ennek oka, hogy főleg külföldi tulajdonú, vidéki termelő vállalatoknál több új pozíció nyílt, de a jelöltek száma nem emelkedett. Minél magasabb pozícióról van szó, a különbség annál nagyobb. A controlling vezetők (Head of Controlling) tipikus fizetése vidéken 23%-kal magasabb, mint Budapesten. Vajon nőhet-e tovább a különbség?

- Azt gondolom, hogy ezek a bérek már elérték a maximumot, ettől magasabb bérek már olyan mértékű bérfeszültséget okoznának, amit csak jelentős átalakítással és költséggel lehetne megoldani. E mellett én számítok a budapesti bérek növekedésére, így szerintem a különbség idővel csökkenni fog. A vezetői pozíciókban a bérek amúgy sem nőttek, vagy csak nagyon kis mértékben az elmúlt években, így jelentősebb növekedés a különbségben nem várható.

- Mivel a controller fizetéseket az idén két táblázatban mutatják be (Budapest és vidék), nehezen összehasonlíthatók az előző évi fizetésekkel. Általánosságban elmondható, hogy a fizetések mind Budapesten, mint vidéken nőttek, csak a mérték különböző. De ha a controlling vezetők fizetését nézzük, akkor feltűnő, hogy mind a maximum, mind a jellemző fizetés Budapesten most alacsonyabb, mint az előző évben volt országosan.  Mi történt?

- Ez nem azért van, mert csökkentek volna Budapesten a bérek, inkább az okozza az eltérést, hogy a magasabb fizetésű, vidéki jelöltek és béradatok átkerültek a vidéki táblába. Azonban hozzátenném, hogy ezek a felmérések a partnereink és jelöltjeink által közölt bérekből tevődnek össze. Ritkán fordul elő az, hogy vidéki lokációban kis- és középvállalat megbíz bennünket, nyilván ezekről nincs is adatunk, nem kerülnek bele a felmérésbe. Szóval a vidéki cégek vezetőit szeretném ezzel megnyugtatni, hogy ha megnéznénk minden cég és dolgozó béreit, beleértve az összes vállalkozást, még mindig Budapest lenne a nyertes.

Bruttó havi fizetések, bónuszok és egyéb juttatások nélkül, teljes munkaidőre (forint)

Forrás: Hays Salary Guide 2021

- Kinek lehet érdemes vidéken elhelyezkedni? Milyen kockázatokkal járhat ez?

- Aki hosszú távú, stabil munkahelyet keres, annak mindenképp ajánlom a vidéki lokációban található lehetőségeket. Illetve, ha valakit kifejezetten érdekel egy bizonyos gyártó cég, vagy nemzetközi cégkultúra, annak is jó választás lehet. Ezekben a lokációkban ritkán találkozni SSC-szerűen „szétdarabolt” feladatokkal, így sok esetben a pozíciók komplexebbek, nagyobb tudásra tehet szert az illető. Kockázatot csak abban látok, hogy ha váltani szeretne, akkor elképzelhető, hogy az újbóli költözéssel járhat.

- Mint a felmérés megállapítja, 2021-ben a legnagyobb verseny az IFRS végzettséggel rendelkező, angolul jól beszélő szenior könyvelőkért lesz. Ezen a területen további bérnövekedést várnak, amelynek mértéke bizonytalan, de előreláthatólag 3-6% körül lesz. Controlling területen belül látszik-e, hogy milyen tudásra nő a kereslet?

- Egyre inkább az IT- és különböző adatbázis-tudásokra lesz nagyobb szükség. A pénzügyi szektor ebben az élen jár. Egy controllernek tudnia kell például egy SQL adatbázisban lekérdezésket írni, vagy éppen Excelben makrót. Aki viszont már most rendelkezik ilyen tudással, akár egy adattudós terület felé is elmozdulhat, ami szerintem az egyik legkeresettebb pozíció lesz elemzői területen.

- Egyre több vállalat szervezi ki pénzügyi központba a munkákat. Mit jelent ez a pénzügyes munkavállalók számára? Pénzügyi területen belül milyen szakembereknek lehet érdemes SSC-nél elhelyezkedni?

- Aki több nyelven beszél, illetve aki gyorsabb karrierépítésre vágyik, esetleg külföldi karrierre. Mi azt tapasztaljuk, hogy sokféle SSC létezik, mindenki meg tudja találni a helyét, ahol igazán kiteljesülhet. Sajnos azonban sok cég elzárkózik a több éve SSC-ben dolgozó jelöltektől. Ez főleg azért van, mert kevésbé komplexek a feladatok, vagy nagyon specializáltan egy területre fókuszált csak.

- Azt írják, hogy felértékelődött a stabil munkáltatói háttér, ez sokszor még a fizetési igényeket is felülírja. Ezek szerint arra kell számítani, hogy a fizetések az idén nem, vagy csak kisebb mértékben emelkednek, mint korábban?

A koronavírus hatásai egy teljesen új munkaerőpiacot teremtettek és ez még csak átmeneti. Amint megszűnnek a kijárási korlátozások globálisan, át fog alakulni a munkáltatók és munkavállaók viszonya. A legtöbben megszoktuk az otthoni munkavégzést, amit ezután már igényelni fogunk. A stabil munkahely elképzelhető, hogy fontosabb lesz számunkra, mint egy magasabb bér. Nagyon nehéz megjósolni, hogy milyen emelkedés lesz, ha egyáltalán lesz. Amit most viszont tapasztalunk, hogy sokkal kevesebb az elérhető álláskereső. Korábban 50-100 ezer forinttal magasabb fizetés reményében már belementek a váltásba. Most viszont azt látom, hogy aki nem aktív kereső, az jóval magasabb bérért váltana csak, sokkal kockázatosabbnak ítélik meg most a váltást. Láttam 30-35%-os bérnövekedési igényt, ami egészen hihetetlen. Ha ezek mellett több lesz a nyitott pozíció a piacon, akkor drasztikus bérnövekedésre kell számítanunk 2021 második felétől.

 

Olvasson tovább a témáról az IFUA Horváth honlapján!

Szakértőink vállalati projektekben szerzett tapasztalatait és ügyfeleink elismeréseit egyaránt megosztjuk.