Controller fizetések 2018-ban

Vrannai Katalin
2018. május 07.

Speciális tudás kell ahhoz, hogy egy controller jó fizetést tudjon elérni, sőt, állást is csak újfajta ismeretek birtokában könnyű találni Magyarországon – derül ki az idei Hays Salary Guide-ból, amelynek alapján konkrét adatokat is közlünk. A szakmai kompetenciák mellett „soft skill”-ekre is szükség van a karrierhez – áll az idei müncheni Controller Congress kiadványában.

Bár általánosságban munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek, pénzügyi és számviteli területen több az elérhető szakember, mint a betöltetlen pozíció – derül ki az idei Hays Salary Guide-ból. Ahhoz, hogy valaki jó eséllyel induljon az állásokért folytatott versenyben, szüksége van speciális ismeretekre. Ez lehet például IFRS vagy ACCA képesítés, de lehet technikai tudás (VBA, SQL) is.

Nemzetközi cégek például előnyben részesítik az IFRS tapasztalattal rendelkező könyvelőket és controllereket. Továbbra is az várható, hogy egyre több cég tér át a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti beszámoló készítésére, ahogy ez pár éve már elkezdődött. Nem csoda, hogy a jelöltek azokat a cégeket választják elsősorban, amelyek támogatják a továbbképzést, és aki ilyen helyen dolgozik, hűségesebb is a munkahelyéhez.

A klasszikus, teljes körű könyvelői és controlleri pozíciók száma érezhetően csökkent az elmúlt három évben – mutatják a Hays Hungary adatai. Ennek az az oka, hogy a vállalatok egyre inkább központosítják a pénzügyi folyamataikat, s ez a trend az idén is folytatódik. A két szakma fizetéseit összehasonlítva kiderül, hogy azonos idejű tapasztalattal controllerként magasabb fizetés érhető el, mint könyvelőként (lásd táblázatainkat).

A Hays Hungary szakemberei azt várják, hogy a legnagyobb multinacionális vállalatok tovább bővítik közös szolgáltató központjaikat (SSC) Budapesten, és ezekben egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a nagyobb hozzáadott értékű folyamatok, elsősorban adózás, audit és controlling területeken. Ugyanakkor a controlling és a könyvelési folyamatok kiszervezésére nem Magyarország, hanem Lengyelország és Csehország a legnépszerűbb célpont.

Bruttó havi fizetések (Ft) *

Forrás: Hays Hungary

*bónuszok és egyéb juttatások nélkül

Milyen kompetenciákat várnak a controllerektől?

A controllerektől elvárt szakmai kompetenciák magában foglalják a szaktudást – ennek része az elmélet és a gyakorlat is -, valamint az összefüggések felismerését. Ezek birtokában képes egy controller önállóan, felelősségteljesen és szakmailag korrekt módon elvégezni a feladatát – írja az idei müncheni Controller Congress kiadványa a maxcontrolling. de összefoglalója alapján. Mivel a controller szakma folyamatosan változik, folyamatos továbbképzésekre van szükség.

A controllereknek a vállalati vezetést kell támogatniuk a döntéshozatalban és az értékteremtésben. Ezért érteniük kell az üzletet, ennek összefüggéseit. Alapos ismereteket kell szerezniük a termékekről, piacokról, technológiákról, a szervezetről, a stratégiáról és a mindenkori sikertényezőkről. Így válnak képessé arra, hogy az elért eredményeket értékeljék és értelmezzék.

A megfelelő módszertanok ismerete segíti a controllereket abban, hogy a felmerülő problémákat felismerjék és az arra alkalmas eljárással meg is oldják. Ide tartozik egyebek mellett a különböző prezentációs technikák, problémamegoldó technikák ismerete és a projektmenedzsment.

Mindez azonban nem elég, egy controllernek „soft skill”-ekre is szüksége van. Ezek a következők: képes legyen csapatban dolgozni, jól kommunikálni és kapcsolatot teremteni, meggyőzni másokat, proaktívan cselekedni, analitikusan gondolkodni, folyamat- és célorientált munkát végezni, stratégiailag gondolkodni, átvinni az akaratát, interkulturális környezetben dolgozni, magabiztosan tárgyalni.

Ugyanakkor a német vállalatokat kevéssé érdekli, hogy egy controller hol szerezte meg a szükséges tudást. Néhány éve elég mindegy nekik, hogy egy álláspályázó egyetemen vagy főiskolán végzett, csak az számít, hogy milyen tapasztalata van, s ezt akár gyakornokként is megszerezhette. Az elméleti tudáshoz is sokféle módon lehet eljutni. Az egyetemi vagy főiskolai controlling diploma mellett járható út a kiegészítő képzés a felsőoktatásban, valamilyen gyakornoki program vagy egy speciális controlling tanfolyam is.

Még mi mindentől függnek a controller fizetések?

A müncheni Controller Congress kiadványa azt is ismerteti, hogy milyen területen, milyen típusú vállalatoknál lehet a legjobban keresni. A különböző ágazatokat tekintve 2015-ös adatok szerint az 59.000 eurós controller átlagfizetéshez képest jobban keresnek a telekommunikációban (71.300 euró), a légiközlekedésben (71.250 euró), a gyógyszeriparban (66.660 euró) és a vegyiparban (66.270 euró).

A nagyobb cégek jobban fizetnek: a controllerek átlagfizetése a 101 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztatóknál 43.900 euró, a 101 és 1000 közti létszámmal rendelkezőknél 54.900 euró, ott pedig, ahol 1001 alkalmazottnál is többen dolgoznak, 64.600 euró. Nem meglepetés az sem, hogy minél több beosztottja van egy controllernek, annál nagyobb a fizetése is. Akinek nincs beosztottja, az átlagosan 56.600 eurót, akinek 3 vagy annál kevesebb van, az 86.000 eurót, aki pedig 3-15 munkatársat irányít, az 140.000 eurót visz haza.