Hogyan kérjünk fizetésemelést?

*
2018. január 12.

Bár a pénzügyes fizetések emelkednek, elég nagy különbségek is lehetnek köztük, akár egy munkahelyen belül is. Hogyan kérjünk fizetésemelést, ha úgy érezzük, el vagyunk maradva? A kérdésre Juhos Andrea karrier tanácsadó, a Lee Hecht Harrison ügyvezető partnere válaszol. Kitér arra is, hogy a főnököknek hogyan kellene hozzáállni ehhez a kérdéshez.

Juhos Andrea, a Lee Hecht Harrison ügyvezető partnere

Juhos Andrea, a Lee Hecht Harrison ügyvezető partnere

 1. Mit tegyen az alkalmazott?

 • Fizetésemelést akkor érdemes kérni, ha jó a teljesítményünk, és ezen belül is akkor, amikor éppen valami nagyobb feladatot vagy projektet fejeztünk be sikeresen.
 • Az időzítés abból a szempontból is fontos, hogy jó hangulatban kell elcsípnünk a főnökünket. Ne akkor álljunk elő az igényünkkel, amikor éppen rengeteg a stressz.
 • Tájékozódjunk arról, hogyan állunk a többiekhez képest. Magyarországon a cégek szeretik titkolni a kereseteket, de az csak mítosz, hogy ez sikerül nekik. A Glassdoor nálunk is közzéteszi a fizetéseket, és megkérdezhetjük a hasonló pozíciókban dolgozó ismerőseinket is. Ha a medián alatt keresünk, akkor nyugodtan kérhetünk emelést.
 • Legyünk konkrétak! Például így: „Körbenéztem a piacon, és azt tapasztaltam, hogy senior controller pozícióban X összeget keresnek. Ezért szeretnék Y mértékű emelést.”
 • Ne emóciókból indítsunk, ne zsaroljunk! Ne mondjunk olyanokat, hogy ha nem kapunk emelést, akkor otthagyjuk a céget, mert ez nagyon defenzív helyzetbe szorítja a másik felet. Állítsunk fel egy business case-t, és ehhez tegyük hozzá, hogy kérünk pl. 15% emelést.
 1. Mit tegyen a főnök?

 • Sajnos, Magyarországon a munkaerőhiány magával hozta, hogy a főnökök megijednek a „másik cégtől kaptam egy jobb ajánlatot” típusú fenyegetéstől, és elrohannak a HR-re emelést kérni az illetőnek. Pedig gondolniuk kellene arra, hogy így azokat szorítják háttérbe, akik lojálisak a céghez. Persze, ha egy főnök olyan kulcsembert veszítene el, akinek a hiánya megakasztja a munkát, akkor kénytelen engedni, de rendszeresen, „normál esetben” nem szabad belemenni a zsarolásba.
 • Igyekezni kell megelőzni a felmondásokat. A pénz csak az egyik eleme a dolgozók megtartásának, és nem is biztos, hogy a legfontosabb. Nem kell mindenki másnál többet fizetni, csak piacképesnek kell lenni. Emellett gondoskodni kell arról, hogy a munkatársak jól érezzék magukat a cégnél.
 • És hogy mitől érzik jól magukat a munkatársak? Daniel Pink motiváció kutató három dolgot tart alapvetően fontosnak: az önállóságot, a kiválóságot és a célt. Azt, hogy legyen lehetőségünk irányítani a munkahelyi életünket, hogy folyamatosan fejlődjünk, és hogy olyasvalamiért dolgozhassunk, ami túlmutat önmagunkon és a cég profit elvárásain. Ha egy munkahelyi vezető ezt a három dolgot képes nyújtani és a jövedelmek átlagosnak mondhatók, a munkatársak nem akarnak majd váltani.

 

 • Hogyan kérjünk fizetésemelést?
Kapcsolódó bejegyzések:
Nőnek a controller fizetések

Cimkék: ,