Nőnek a controller fizetések

 
2017. március 30.

Emelkedik a pénzügyes szakemberek bére, köztük a controllereké is – mutatta ki a Hays legfrissebb fizetési felmérése, a „The 2017 Hays Salary Guide”.

Emelkedik a pénzügyes szakemberek bére, köztük a controllereké 2017-ben. Táblázat a különböző pozíciókban dolgozó controllerek bruttó átlagbérével.

Folyamatosan feljebb nyomja a fizetéseket, hogy erősen érződik a munkaerőhiány a pénzügyi területeken is. E mellett két speciális tényezőnek is bérfelhajtó hatása van ezekben a munkakörökben.

Az egyik az, hogy 2017-től kötelező a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (International Financial Reporting Standards, IFRS) szerinti egyedi beszámolás azoknak a (nem pénzügyi) vállalatoknak, amelyek papírjait a tőzsdén jegyzik, 2018-tól pedig kötelező minden pénzügyi intézményeknek. A másik speciális tényező a közös szolgáltató központok (Shared Service Center, SSC) terjeszkedése Magyarországon.

Az IFRS ismeretek nem csak a könyvelőket, de a controllereket is keresetté teszik, ugyanis az IFRS-átállásnak számos controlling vonatkozása van. A jól fizető állásokhoz persze változatlanul szükség van magabiztos angol nyelvtudásra is.

A magyaroszági SSC-kbe egyre komplexebb pénzügyi pozíciókat hoznak, miközben a tőlünk keletebbre lévő országokba viszik az egyszerűbb funkciókat – áll a Hays jelentésében. Az ezekre alkalmas jelölteknek igen vonzó ajánlatokat tesznek mind jövedelem, mind karrierlehetőség szempontjából.

Az SSC-k szaporodása nagy nyomást helyez az úgynevezett BPO (business process outsourcing) vállalatokra, amelyek egy-egy speciális üzleti feladatra, például bérszámfejtésre vagy könyvelésre szerződnek a megbízó vállalatokkal. Ezek a cégek a legtöbb esetben egymással versenyeznek a legjobb jelöltekért.

Folyamatosan nő az igény adótanácsadói szolgáltatásokra is. Ezzel párhuzamosan több vállalat, főként gyártó cég elkezdte kiépíteni a saját adótanácsadó csapatát.

A Hays azt tapasztalja, hogy a pénzügyes szakemberek iránti kereslet és a kínálat között egyre nő az eltérés. Várhatóan ez határozza majd meg az elkövetkező éveket is. Ez pedig nem csak a fizetések növekedését hozza magával, hanem azt is, hogy a cégek igyekeznek meghosszabbítani a kulcsfontosságú pénzügyesek felmondási idejét a korábban megszokott egy hónapról két-három hónapra.

Controller fizetések

 

 

Cimkék: ,