Fizetések és egyéb érdekességek a BI szakmáról

Mindennapi vezetés
2016. október 18.

bi_fizetesek20161018

Nem nő az égig a BI szakemberek fizetése?
Tavaly csökkent a BI szakemberek fizetése (BI, azaz business intelligence, üzleti intelligencia). Legalábbis az Egyesült Államokban és Kanadában, ahol a TDWI felmérése készült. Innen nézve persze nem nagyon kell sajnálni őket: az ottani BI szakemberek átlagfizetése 2015-ben is közel évi 108 ezer dollár volt (lásd ábránkat). Ráadásul a TDWI szerint lehet, hogy csak korrigál a piac a 2014-es csúcs után, s akkor ismét növekedés következhet.

Jönnek fel a nők!
Nem csak az átlagfizetés csökkent, hanem a „gender gap”, vagyis a férfiak és a nők fizetése közti különbség is. A férfiak fizetése átlagosan 1 százalékkal mérséklődött, a nőké meg 4 százalékkal nőtt. Úgy egyébként a férfiak felülreprezentáltsága évek óta lényegében változatlan: arányuk tavaly 71 százalék volt.

Egy IT szakma, ami nem a fiataloké?
A BI-osok átlagéletkora 45 év, a legtöbben (61 százalék) 36 és 55 év közöttiek. Az 56 évesnél idősebbek aránya pedig egy év alatt 10-ről 18 százalékra nőtt. Ez a szakma sok tudást és képességet igényel, érthető, hogy nem a frissdiplomásoké – kommentálja ezt a TDWI.

A hűség nem kifizetődő – vagy mégis?
Magasabb a fizetése azoknak, akik egy évnél rövidebb időt töltöttek el egy cégnél, mint azoknak, akik 2-3 éve dolgoznak ugyanott. A TDWI szerint ez azért történhet meg, mert az új belépők jó alkupozícióban vannak, és a cégek készek megfizetni a tehetségeket. Az évek előrehaladtával aztán helyreáll a rend, a fizetések nőnek egészen az adott cégnél eltöltött 20 évig, mígnem a 21. év után némileg ismét csökkennek.

Egyenlőbbek.
A BI-osok fele elégedett, vagy nagyon elégedett a jelenlegi munkakörével, és csak 11 százalék elégedetlen. Általában optimisták a karrierjüket tekintve, van lehetőségük a tanulásra, és nem utolsó sorban az üzleti területek sokkal gyakrabban tekintik őket egyenrangú partnernek, mint az IT szakma más területeinek szakértőit.

Grafikon

Lehet váltani!
A válaszadók egynegyede mondta, hogy a fizetése a céges átlagnál jobban nőtt, ugyanakkor senki sem mondott olyat, hogy annál kevésbé. Akinek ez a perspektíva – vagy a fent leírtak közül más is –vonzó, és – mint e blog olvasóinak túlnyomó többsége – pénzügyi területen dolgozik, elvileg válthat: a BI-osok 28 százaléka valamilyen üzleti területről érkezett, és csak 59 százalékuknak van kifejezetten műszaki háttere.

Cimkék: , , ,