Controller fizetések 2019-ben

Vrannai Katalin
2019. április 09.

Pénzügyi területen vezetői pozíciókban nőttek a leginkább a fizetések tavaly. A beosztott controllerek és könyvelők javadalmazásában nincs lényeges változás az előző évhez képest – derül ki a tavalyi és az idei Hays Salary Guide összevetéséből.

Controller fizetések 2019

A regionális pénzügyi igazgatók (Group CFO-k) jellemző bruttó havi fizetése 2 millió 200 ezer forint volt 2018-ban, ami 10%-kal magasabb az előző évinél. Ugyanakkor a senior controllerek 2018-as fizetésének minimuma, maximuma és jellemző összege is megegyezik a 2017-es értékkel. (Lásd táblázatunkat és a controller fizetésekről tavaly írt cikkünket.)

Nyelvtudás

 

Az elhelyezkedésnél nagy jelentősége van az angol nyelvtudásnak – válaszolták kérdésünkre a Hays Hungary szakemberei. A termelő cégeknél főleg külföldi a tulajdonos, így a legtöbb esetben angol nyelven készítik a riportokat. Az autóiparban az angol mellett sok esetben a német nyelvet keresik a controllereknél. A multinacionális vállalatoknál és a szolgáltató központoknál is angolul készítik a kimutatásokat, amelyeket később a menedzsment riportokba illesztenek bele. Sok esetben a döntéselőkészítéshez köthető gazdasági számításokat is angolul mutatják be. A Hays Hungary-t sokszor keresik meg gazdasági szakemberek, hogy találjanak nekik munkát, de gyenge nyelvtudással a nyitott pozíciók többségét sajnos nem tudják sikeresen megpályázni.

Bruttó havi fizetések, bónuszok és egyéb juttatások nélkül, teljes munkaidőre (Ft)

Forrás: Hays Hungary

Üzleti intelligencia megoldások ismerete

Sok esetben a szervezettől függ, hogy szükség van-e üzleti intelligencia megoldások ismeretére. Az olyan cégeknél, ahol nagy számban készítenek ismétlődő riportokat, ott az automatizálás már megkezdődött.  Ez esetben fontos az üzleti intelligencia tudás. Az egyetemeken megszerzett tudást viszont ritkán tudják a gyakorlatban azonnal alkalmazni, legalább 1-1,5 évnek kell eltelnie, mire rutinos lesz az ember. Aki controlling területen magabiztos Business Intelligence tudással rendelkezik, azt gyakran megtalálják új lehetőségekkel a cégek.

Szolgáltató központok

Az üzleti szolgáltató központoknál dolgozó controllerek fizetését (Controlling / Reporting / Planning Analyst) külön táblában közli a Hays Salary Guide. De vajon ezek a munkakörök mennyire térnek el a „normál” controlleri munkaköröktől? Kérdésünkre a Hays szakemberei úgy válaszoltak, hogy még mindig nem gyakori a controlleri munkakör az SSC szektorban (inkább a Planning, Reporting jellemző), de folyamatosan látják az új lehetőségek megjelenését. Alapvetően ez cégfüggő, de nem sokban térnek el a szokásos controlleri munkától. Általában ezen a területen az ilyen és ehhez hasonló pozíciók projekt alapon működnek és funkció, régió, üzletág szerinti felosztással operálnak.

Szintén az üzleti szolgáltató központokról szóló részben olvasható, hogy egyre több cég tervezi a tranzakciós, egyszerű adminisztratív feladatok automatizálását. Mint a Hays Hungarynél elmondták, az SSC szektorban egyértelműen megfigyelhető, hogy a piac nagyobb résztvevői, főként a sokéves múltra visszatekintő cégek automatizálják a már meglévő folyamataikat. Ez a tendencia könyvelési területre értendő. Mindemellett az újonnan belépő cégek, főként a Finance központok törekednek arra, hogy komplexebb pozíciókkal, nagyobb hozzáadott értékű folyamatokkal tudjanak szolgálni a munkavállalók számára.

Területi elhelyezkedés

Az erősödő gyártó szektor miatt továbbra is egyre több vidéki pozíció nyílik. Azok a jelöltek, akik hajlandóak többet ingázni vagy akár lakóhelyet is váltani, több lehetőség közül választhatnak. Azok a vidéki cégek, amelyek készek támogatni az ingázást vagy az albérletet, könnyebben találnak munkatársakat. A szakemberek pedig akár 10-15%-kal alacsonyabb bérért is váltanának a kevesebb ingázás érdekében – áll a Hays Sarary Guide-ban.