Controller fizetések 2020-ban

Vrannai Katalin
2020. március 05.

Egyre keresettebbek a pénzügyi és számviteli szakemberek, ezért tavaly 10% körül volt a béremelkedés ezen a területen – írja a Hays Salary Guide 2020. A vállalatok 2018-hoz hasonlóan 2019-ben is folytatták a pénzügyi és számviteli terület kiszervezését szolgáltató központokba (SSC). Ahol ezt nem tették, ott a megüresedett pozíciókra kerestek szakembereket. A felméréssel kapcsolatos kérdéseinkre a Hays Hungary-től Ivády Dávid, Team Leader, Accountancy & Finance, Banking and Insurance válaszolt. Táblázatot is közlünk arról, hogy mekkorák a controller fizetések 2020-ban.

– A táblázatokat böngészve feltűnt, hogy könyvelőknél és controllereknél senior pozíciókban (senior accountant 5+ év, senior controller 5+ év) nem nőttek a fizetések. Akinek több év tapasztalata van, attól elvárják, hogy vezetővé váljon?

– A pénzügy, számvitel területen, ahogy haladunk felfele a szenioritásban, úgy lesz egyre kevesebb a lehetőség a piacon. Annak ellenére, hogy szenior szintekről van szó, nem mondható el, hogy kevesebb lenne a váltásra nyitott munkavállaló. Ehhez képest sokkal kevesebb vezetőt/szeniort keres egy-egy vállalat, mint juniort. A jelöltek megtalálása itt is kihívás, hisz sokkal hangsúlyosabb a személyiség kérdése és az, hogy hogyan illeszkedik egy csapatba, mint egy juniornál, aki jóval inkább formálható. A bérek ezen a szinten azért nem nőttek, mert a cégeknek nem kell bérrel versenyezniük, egyelőre. 2019-ben könnyebben lehetett találni olyan jelöltet, aki beleillett a cég bérstruktúrájába.

– Szolgáltató központokban pedig controlling / reporting / planning analyst 3+ év esetén csak a maximum érték nőtt, a minimum és a jellemző fizetés nem. Miért van ez?

– Egy fiatal munkavállaló gyorsan szeretne előre lépni, szeretne jól keresni. A 3 év tapasztalattal rendelkező munkavállalókért a legnagyobb a verseny a piacon. Ennyi évvel viszont még nem feltétlenül lehet, vagy jó döntés vezetővé képezni őket. A cég nem tehet mást, bért kell emelnie, hogy fiatal szakembere maradjon a cégnél, máskülönben elcsábítják. A juniorok maximális bérszintje kitolódott, ez sok esetben szükséges volt a megtartáshoz, mivel ezen a szinten bruttó 50.000 forint különbségnek is igen nagy jelentősége lehet. Sok helyen a bónusz nem megtartó erő – főleg, ahol nem éri el az egyhavi bért -, így alapbért kell emelniük.

– Azt írják, hogy az év legkeresettebb pozíciója az angolul beszélő könyvelő illetve főkönyvelő. Controller pozíciókban mennyire fontos az angol nyelvtudás?

– Mindkét pozícióban ugyanannyira fontos. Találkoztunk olyan céggel, ahol a magas szintű angol nyelvtudás annyira fontos volt, hogy szívesen alkalmaztak volna olyan munkaerőt is, aki a szakmát még csak tanulja, esetleg tanulmányait nem fejezte be, vagy éppen átképezi magát. Mi nap mint nap nagyon sok olyan jelölttel beszélünk, aki bár kiváló szakmai tapasztalatokkal rendelkezik, nem tud elég jól angolul. Emiatt nem igazán tudunk nekik segíteni, vagy legalábbis le kell adniuk az igényeikből.

– Más nyelv ismerete jelenthet-e előnyt?

– Autóipari cégeknél sokszor a német nyelvtudás előny lehet. A szolgáltató központokban pedig egyéb nyelvek is. Az angol viszont a legtöbb helyre elég. Olyan pozícióval még nem találkoztunk, ahova angol helyett más idegen nyelv ismerete kellett volna.

Bruttó havi fizetések, bónuszok és egyéb juttatások nélkül, teljes munkaidőre (forint)

 

Forrás: Hays Hungary Salary Guide 2020

- A tanulmányukban szerepel, hogy egyre több munkavállalónál elvárás az alapszintű IT tudás. Konkrétan milyen ismereteket várnak el? Controllerek esetében az Excel ismerete eddig is elengedhetetlen volt, mi lépett be az Excel mellé?

- Excel és Excel tudás között is van különbség. Én azt mondanám magabiztos Excel tudásnak, ha valaki többezer soros, látszólag összefüggéstelen számokból értelmes kimutatást tud készíteni. Emellett Pivot kimutatás, komplexebb függvények ismerete is szükséges. Az Excelbe sok esetben adatbázisokból nyerik ki az adatokat, ez lehet SQL, Access. Vannak cégek, ahol nem áll rendelkezésre külön riporting csapat és egy alap SQL tudásra is szükség van. A Pyhton, VBA és makro tudás is egyre hangsúlyosabb. Ez főleg a szolgáltató központokban és a pénzintézeteknél elvárás. Nagyon sok riport készül ezeknél a vállalatoknál és folyamatos a törekvés ezek automatizálására. Az előbb említett ismeretek nélkül nemigen lehet riportokat automatizálni, főleg, ha ezt kombinálni szeretnénk adatkinyeréssel egy adatbázisból. Én úgy gondolom, pár éven belül a controlling terület jól láthatóan ketté fog válni. Az egyik inkább számvitelhez, könyveléshez köthető controlling, a másik pedig az alap IT adatbázisokhoz és programozáshoz köthető controlling. Jelenleg a controller kifejezés még jelentheti mindkettőt.

- Budapesten kívül nehéz controllert találni. Emiatt esetleg magasabbak a fizetések vidéken?

- Nagyon érdekes felvetés, de sajnos nem a válasz. Annak ellenére, hogy vidéki lokációkról beszélünk, ahol kevesebb a munkaerő, sok cég nem hajlandó belenyúlni a bérstruktúrába és inkább kivár. Emiatt sok kiválasztás elhúzódhat akár hónapokig is. Budapest mindig is jobban fizetett volt, és bár látunk felzárkózást olyan nagyvárosoknál, mint például Debrecen vagy Kecskemét, attól tartok, ez a különbség mindig meg fog maradni.

- Írják, hogy a szolgáltató központokban megindult az automatizálás. Controller pozíciókban ez mit jelent? Az ismétlődő, rutin jellegű feladatokat kiváltják szoftverrobotokkal (robotizált folyamatautomatizálás, RPA)?

- Az automatizálást ebben az esetben a riportokra értettük. Tegyük fel, hogy van egy vállalat, ahol havonta 250 riportot készít 20 munkavállaló. A cég arra készül, hogy idehozza az összes globális riportját, mondjuk úgy 1000-rel többet egy hónapban. Nem fog még 80 munkavállalót felvenni erre, hanem inkább felvesz 20 olyat, aki a további 1000-et és a volt 250-et tudja automatizálni, a riportokat ezek után már csak karban kell tartani. Ez még nem robotizált folyamatautomatizálás, hisz minden riport elég egyedi, de elképzelhető, hogy pár éven belül ilyen megoldásokra fognak átállni az egyes cégek. Az biztos, hogy egyre kisebb a különbség az ilyen típusú pénzügyi és a mélyebb fejlesztői tudást igénylő IT fejlesztők között. Izgalmas lesz nézni, milyen szintű átalakulás lesz a munkaerőpiacon az elkövetkezendő években.