Pénzügyes bérek 2022

2022. augusztus 24.

Továbbra is megéri pénzügyesként dolgozni, mert ezekben a munkakörökben az átlagosnál magasabb jövedelmeket lehet elérni – derül ki a Larskol Kft. felméréséből.

Pénzügyes bérek 2022

A Larskol Kft. júniusi felmérésében résztvevő 120 cég a pénzügyi (pénzügy, számvitel, controlling, stb.) munkakörökben az alábbiak szerint fizet:

Megjegyzés: A felmérésben a pénzügyi ágazat cégei (bankok, biztosítók, stb.) nem vettek részt; az adatok a többi ágazat (ipar, kereskedelem, egyéb szolgáltatók, stb.) pénzügyi munkaköreiben fizetett béreket reprezentálják.

Néhány adatot kiemelve: a friss diplomások havi összjövedelmének (alapbér + a változó bér) mediánja eléri az 615 ezer forintot. Két éve ez az adat még 488 ezer forint volt.  További példák (lásd a táblázatot is):

 

  • a diplomás pályakezdők bére havi 536 ezer Forint, összjövedelme 615 ezer forint.
  • az adott munkakörben 5-7 év tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakemberek bére 924 ezer forint, összjövedelme 1,079 millió forint
  • egy nagyobb vállalat pénzügyi vezetőjének bére havi 2,1 millió Forint, összjövedelme 2,6 millió forint

 

A pénzügyi munkakörökben az összjövedelem 2022-ben 6,7 százalékkal haladta meg a többi munkakör hasonló adatát.

 

Országos adatok

A Larskol 2022 júniusi felmérésében résztvevő 120 cég adatai azt mutatják, hogy az elmúlt év hasonló időszakához képest az

  • alapbér 10,2 százalékkal, míg az
  • összjövedelem (alapbér + változó bér) 13,1 százalékkal

emelkedett.

Megjegyzés: A 2022. júniusi felmérésben 120 cég, az egy évvel korábbi felmérésben 106 cég vett részt, miközben a résztvevők köre is részben megváltozott.

A felmérésről

A Larskol Kft. által szervezett 2022. júniusi bérfelmérés azt vizsgálta, hogy a cégek mennyit fizetnek a különböző munkakörökben. A 120 résztvevő által szolgáltatott adatok alapján ágazati, regionális, szakterületi, cégméret és tulajdonforma szerinti bontásban lehet tájékozódni a jól, az átlagosan és a gyengén fizető cégek béreiről, továbbá a bérezéshez kapcsolódó témákról (béremelés, juttatások, cafetéria, cégautó, pótlékok, stb.). A részletes bérezési tanulmány megtekinthető itt (minta).

 

Olvasson tovább a témáról az IFUA Horváth honlapján!

Szakértőink vállalati projektekben szerzett tapasztalatait és ügyfeleink elismeréseit egyaránt megosztjuk.