Pénzügyesek bérei 2020-ban

2021. április 20.

Az egyetemről kilépve pénzügyi munkakörben átlagosan közel havi 500 ezer forint bruttó alapfizetésért lehetett elhelyezkedni tavaly. A legfelső szintű pénzügyi vezetők átlaga ugyanakkor 1 millió 654 ezer forint volt – derül ki a Larskol és a Simconsult bérfelméréséből.

 

Pénzügyesek bérei 2020-ban

 

Az immár évről-évre, a Hays Salary Guide alapján közölt Controller fizetések cikksorozatunk után most módunk nyílt a Larskol és a Simconsult bérfelmérése alapján is ismertetni a pénzügyi munkakörökben elérhető béreket. A két felmérés eltérő módszerrel készült és a besorolás is más, így az eredmények nem összehasonlíthatók. Egy biztos: érdemes végigböngészni ezt a táblázatot is.

A tavaly szeptemberben végzett Larskol Bérfelmérés 2020 (további részletek a cikk végén) szerint már a „gyengén fizető” cégek is 400 ezer forint feletti alapbérrel kínálták meg a frissdiplomás pénzügyeseket, a „jól fizetők” pedig ezt az összeget jóval több, mint százezer forinttal fejelték meg (558 ezret adtak). Az összjövedelem ebben a két kategóriában 430 ezer, illetve 575 ezer forint volt.

Diplomásként pénzügyi munkakörben, beosztottként a legmagasabb kategóriában 1 millió 67 ezer forint havi átlagbérre lehetett szert tenni az elmúlt évben, a havi összjövedelem pedig átlag 1 millió 212 ezer forintra rúghatott. A „gyengén fizető” cégek ebben a kategóriában 832 ezer, a „jól fizetők” 1 millió 324 ezer forint havi alapbért és 901 ezer, illetve 1 millió 374 ezer forint havi összjövedelmet adtak.

A Larskol bérfelmérésben szereplő pénzügyi vezetői munkakör közül a magasabb szinten havi bruttó 1 millió 654 ezer forint az átlag, az összjövedelem átlaga pedig havi közel 2 millió forint. Ezen a szinten a „gyengén fizetők” 1 millió 404 ezer forinttal, a „jól fizetők” 1 millió 861 ezer forint havi alapbérrel díjazták a pénzügyi vezetőiket, míg a havi összjövedelem az 1 millió 607 ezer, illetve a 2 millió 87 ezer forintot érte el tavaly. Tehát ismét bebizonyosodott, hogy az anyagiakat tekintve megéri vezetővé válni pénzügyi munkakörben is.

Az alábbi táblázat a 2020. szeptemberi felmérésben résztvevő 95 cég által szolgáltatott béradatok alapján készült és a pénzügy-számviteli munkakörökben fizetett havi bruttó béreket mutatja (eFt/hó).

 

 

LARSKOL BÉRFELMÉRÉS 2021

A Larskol és a Simconsult által a gazdasági élet szereplői körében szervezett éves bérfelmérés azt vizsgálja, hogy a résztvevő cégek mennyit fizetnek, illetve milyen juttatásokat nyújtanak a különböző munkakörökben. A résztvevők által szolgáltatott adatok alapján készülő elemzésből munkaköri szintenként ágazati, regionális, szakterületi, cégméret és tulajdonforma szerinti bontásban lehet tájékozódni a jól, az átlagosan és a gyengén fizető cégek béreiről, továbbá a bérezéshez kapcsolódó témákról (béremelés mértéke, időpontja, juttatások, cafetéria, cégautó, pótlékok, stb.).

A több tízezer egyedi béradatot tartalmazó fizetési adatbázis alkalmas munkaerő-piaci vizsgálatokra, a bérezési gyakorlat felülvizsgálatára, valamint ösztönző bérrendszer megalapozására.

További információk:

Bérfelmérés 2021. június                  Ismertető, részvételi feltételek, jelentkezés

Bérezési tanulmány bemutatása      A felmérés alapján készülő részletes elemzés (minta)

 

Olvasson tovább a témáról az IFUA Horváth honlapján!

Szakértőink vállalati projektekben szerzett tapasztalatait és ügyfeleink elismeréseit egyaránt megosztjuk.

 

Kapcsolódó bejegyzések:
Controller fizetések 2021-ben