Górcső alatt az ellátásilánc-menedzsment

Fordította: IFUA Horváth & Partners, Daxböck, Christian
2012. március 01.

A rugalmasság és a fenntarthatóság egyre nagyobb jelentőségű lesz a jövőben az ellátásilánc-menedzsmentben. Az alkalmazkodás elkerülhetetlen a stratégiától kezdve a szervezeten és a vállalati folyamatokon át a controllingig. Mégis kevés vállalkozás van, amely megfelelően felkészült ezekre a kihívásokra – támasztja alá a Horváth & Partners vezetési tanácsadó által nemrégiben készített tanulmány. A jó hír: a felmérésből az is kiderült, mit és hogyan kell javítani, hogy a célok elérhetőbbé válhassanak.

Eltolódó hangsúly
Az „Ellátási láncok teljesítménymenedzsmentje” című tanulmány rámutat, hogy az ellátásilánc-menedzsment különböző céljainak egymáshoz viszonyított jelentősége a jövőben jelentősen változni fog. Jelenleg a hangsúly még a költséghatékonyságon van: a felmérésben részt vevők kétharmada ezt nevezi meg mostani legfőbb célnak. A megkérdezettek több, mint fele ugyanakkor azt várja, hogy a jövőben a rugalmasság különösen fontossá válik, majd egy harmaduk pedig a ma még csak árnyékként megjelenő fenntarthatóságról véli ugyanezt.
Az eddigi erőfeszítések ellenére a költséghatékonyság terén csupán korlátozott mértékű javulást sikerült elérni a vállalatoknak. Ami a rugalmasságot és fenntarthatóságot illeti, itt még több tennivaló akad: a megkérdezettek csupán 43 százaléka szerint megfelelően rugalmas az ellátási láncuk, ugyanez az arány a fenntarthatóságot illetően mindössze 21 százalék.

Jelentős optimalizációs potenciálok
A felmérésben részt vevők jelentős része komoly lehetőségeket lát saját ellátási láncának összes funkcionális területén. A legnagyobb potenciál a megkérdezettek 86 százaléka szerint a beszerzési területen van, azonban a válaszadók közel háromnegyede a másik három területet (termelés, disztribúció, raktározás) is hasonló mértékben fejlesztendőnek ítéli. A funkciókon átívelő feladatokat illetően a felmérésben részt vevők háromnegyede nagy lehetőséget lát a stratégia, a szervezet és a controlling területén egyaránt, sőt ez az arány a folyamatokat illetően 88 százalék. A vállalatokon átnyúló értéklánc tekintetében a potenciális optimalizációs lehetőségeket a beszállítókkal való szorosabb együttműködésben (86%), illetve a különböző telephelyek és üzemek közti jobb koordinációban látják (75%).

A legfontosabb hatékonyságjavítási potenciálok konkretizálásakor világosan látszanak az iparágak közti különbségek: az autóipari válaszadók a legnagyobb lehetőséget továbbra is a beszerzésben, a gyógyszer-, olaj- és vegyipar képviselői a disztribúció továbbfejlesztésében, míg az ipari-és fogyasztási javakat gyártó cégek képviselői elsősorban a termelés optimalizálásában és a vállalat különböző telephelyei közti jobb koordinációban látják.

Célorientált megoldások
Azok a vállalatok, amelyek stratégiájukat, folyamataikat és irányítási koncepciójukat összehangolták, a tanulmány szerint bizonyíthatóan magasabb teljesítőképességet érnek el ellátási láncukban azokkal a cégekkel szemben, amelyek ezt nem tették meg. Mégis, a legtöbb vállalatnál hiányzik egy megfelelő ellátásilánc-stratégia: a megkérdezettek közel felénél legjobb esetben is csak részlegesen, irányelvek szintjén létezik; a szállítóival és ügyfélkörével összehangolt supplychain-stratégiával pedig a válaszadók kevesebb, mint 40 százaléka rendelkezik. „A költséghatékonyság, mint a jelenlegi legfőbb stratégiai cél érdekében, de a jelentőségében folyamatosan növekvő fenntarthatóság vonatkozásában is komoly, a stratégiára nézve pozitív hatást érhetnek el a vállalatok azáltal, hogy folyamataikat jobban összehangolják” – vélekedik Ulrich Zinn, a Horváth & Partners szakértője. Hozzáteszi: „Ehhez először világos, a gyakorlatba átültethető ellátásilánc-stratégiát kell kidolgozni.”
A megkérdezettek alig fele tartja kielégítőnek saját szervezetén belül a folyamatok és felelősségi rendszer definícióját. És a válaszadóknak mindössze 27 százaléka gondolja, hogy ezek a definíciók a vállalaton belül tudatosultak is, és a gyakorlatban is alkalmazásra kerülnek. „Ebben a tekintetben a felmérés azt igazolja, hogy a megfelelő szervezeti struktúra jelentős sikertényező, mely hozzásegítheti a vállalatokat az értéklánc rugalmasabbá és megbízhatóbbá tételéhez” – teszi hozzá Ulrich Zinn.

A tanulmányban az ellátásilánc-controllingra vonatkozóan szintén jól körvonalazódik az összefüggés: minél jobb mutatószámokat találnak és alkalmaznak, annál inkább vezetnek eredményre az optimalizációs törekvéseket szolgáló intézkedések. Különösen nagy jelentőséggel bír ebben az esetben az intézkedések megfelelő kontrollja – ahogy a tanulmány is rámutat, ezen a területen találhatóak jelenleg a legnagyobb hiányosságok. A tanulmányban szereplő vállalatok közel háromnegyedénél ugyan támogatják a vállalati működést mutatószámok, azonban 53 százalékuknál az intézkedésekhez nem, vagy csak részben kapcsolódik hatásos controlling tevékenység.

Christian Daxböck, a Horváth & Partners ellátásilánc-menedzsmentért felelős vezetője szintén felemás összefoglalását adja a felmérés eredményeinek: „Az ellátási lánc irányításával foglalkozó vezetők ugyan rendszerint tudatában vannak egy, a stratégiától a megvalósításon keresztül az intézkedések kontrolljáig ívelő, átfogó koncepció jelentőségének, az ezekhez kapcsolódó feladatok azonban általában mégsem kerülnek megfelelően megvalósításra. Tanulmányunk számos olyan pontra rámutat, melyek fejlesztése révén az ellátásilánc-menedzsment különböző céljai elérhetőbbé válhatnak.

A felmérésben három ország (Németország, Ausztria, Svájc) különböző iparágban tevékenykedő vállalatainak 161 szakmai-és felsővezetője vett részt. A résztvevők között az ipari-és fogyasztási javak gyártói, az autóipari, és a gyógyszer-, olaj és vegyipar képviselői különösen nagy arányban képviseltették magukat.

A tanulmány részletes eredményeihez a scpm@horvath-partners.com e-mail címen keresztül juthatnak hozzá. További, az ellátásilánc-menedzsmentet, illetve az említett tanulmányt érintő információkhoz juthat az alábbi videók megtekintésével: http://www.youtube.com/user/horvathundpartners#p/u/1/DwMp1XUAM_E
http://www.youtube.com/watch?v=pG_VJVf5AHA&lr=1

Cimkék: , , , , ,