Hosszú távú trendek stratégiaalkotáshoz és stratégiai tervezéshez – Top 10 stratégiai előrejelzés 2017-re és azon túl

Összefoglaló: IFUA Horváth & Partners
2016. november 30.

A Gartner független piacelemző cégének helyettes ügyvezető elnöke és kutatási vezetője, Daryl Plummer a Gartner Symposium/ITxpo 2016 orlandói konferenciáján foglalta össze a 2017 utáni időszak legfontosabb trendjeinek előrejelzését. A régóta a figyelem középpontjában lévő változások (például a digitális fogyasztói élmény növekedése, valamint robbanásszerű üzleti innovációk megjelenése) mellett stratégiai szempontból talán legérdekesebb jóslata a magyarul nehezen lefordítható „disruptive innovation” jelenségének, azaz a teljes iparágakat vagy piacokat átformáló, a megszokott üzleti modellt leromboló technológiai innovációk jellegének megváltozása tekinthető. Várakozásaik szerint ezeknek a technológiai változásoknak a másodlagos vagy követő hatásai sokkal drámaibb átalakulásokhoz fognak vezetni az üzleti életben, mint az alapul szolgáló kezdeti innovációk.

Lássuk tehát, hogy mire számíthatunk a jövőben az üzleti gyakorlatban, melyek azok a várható technológiai trendek, amelyeket érdemes észben tartani a hosszú távú stratégiai tervek kialakítása során:

  1. Magával ragadó vásárlási élmény: 2020-ra mintegy 100 millió ember számára az elsődleges vásárlási teret a kiterjesztett valóság („augmented reality”) fogja jelenteni, lehetővé téve, hogy saját otthonukban éljék át a különféle termékek kipróbálását.
  2. Hang alapú keresés: 2020-ra az internetes keresések 30 százaléka képernyő és billentyűzet nélkül fog történni a hangalapú vezérlést használó eszközök mindennapossá válásának köszönhetően. Ennek első lépése, hogy 2017 végére több mint 10 millió háztartásban fognak megjelenni képernyő nélküli háztartási vagy szórakoztató eszközök.
  3. Mobilalkalmazások hanyatlása: 2019-re a vezető márkák 20 százaléka fogja feladni mobil app-jának használatát, belátva, hogy a mobilalkalmazások állandó karbantartási és fejlesztési igénye mellett nem képesek biztosítani az elvárt megtérülést és felhasználói bevonódást.
  4. Algoritmusok, eljárások munkába állása: 2020-ra az automatizált folyamatok jelentősen meg fogják változtatni dolgozók milliárdjainak életét azáltal, hogy a különböző forrásokból származó adatok felhasználásával végzett elemzések és előrejelzések segítséget vagy iránymutatást nyújtanak a legkülönbözőbb iparágakban, akár a dolgozók egyéni szintjén is.
  5. Elosztott („blockchain”) adatbázisok: 2022-re 10 milliárd dollár összértéket is elérhetik a folyamatosan növő, elosztott adatbázisokra épülő üzleti modellek, amelyek visszakereshető és biztonságos módon teszik lehetővé nagy mennyiségű tranzakciós adat vagy esemény rögzítését és tárolását (egymásra épülő és időbélyeggel elválasztott adattömbök használatával).
  6. Digitális óriásvállalatok térnyerése: 2021-re egyéni tevékenységeink körülbelül 20 százaléka valamelyik digitális óriásvállalat érintettségével fog történni, ahogyan a fizikai, pénzügyi és egészségügyi szolgáltatásokat is egyre inkább átszövik a digitális megoldások (jelenleg piaci részesedésük alapján 7 ilyen óriásvállalatot lehet elkülöníteni: Google, Apple, Facebook, Amazon, Baidu, Alibaba, Tencent).
  7. Innovációk növekvő befektetési igénye: 2019-ig minden innovációba fektetett 1$ után további 7$-nyi további befektetésre lesz szükség a gyakorlati megvalósításhoz a nagyobb komplexitás, a gazdaságos méret elérésére való törekvés és az üzleti változatok számbeli növekedésének hatására.
  8. Az adattárolás kapacitásigénye alacsony marad: 2020-ig a megnövekedett adatgenerálás és adatforgalom ellenére a tárolási kapacitásigény növekedése 3 százalék alatt marad, mivel leginkább hálózatokon belül kerül sor az adatmozgásokra.
  9. A digitális megoldások hatalmas megtakarítást tesznek lehetővé: 2022-re a fogyasztók és vállalatok a különböző technológiai megoldásokkal billió dolláros nagyságrendű megtakarítást érhetnek el a karbantartási, szolgáltatási költségek csökkentésével és az eszközök várható élettartamának növelésével (a szenzorok által szolgáltatott valós idejű adatokra épülő szimulációkra támaszkodva).
  10. Okos eszközök jelentős mértékben fogják csökkenteni az egészségügyi költségeket: 2020-ra a munkavállalók 40 százaléka csökkentheti az igénybevett egészségügyi szolgáltatásainak költségét a különféle testen hordható okos eszközök használatával, amelyek nemcsak széleskörű információt szolgáltatnak viselőiknek, hanem a tömeges anonimizált adatok felhasználásával kedvezőbb egészségügyi szolgáltatások és egészségbiztosítási csomagok kialakítását teszik lehetővé a vállalatok részéről.

A teljes tanulmány itt olvasható.