Kerüld el a fekete hattyút!

Szél Zoltán
2013. január 16.

Az informatikai technológiák egységesítése – legyen szó alkalmazásplatformokról, adatbázis-technológiákról vagy operációs rendszerekről – igen gyakran alkalmazott akció a cégek hatékony informatikai működésének biztosítására. Egy-egy ilyen projekt végigvitele azonban magas komplexitásuk és jelentős erőforrásigényük miatt igen kockázatos, és sok esetben részben vagy egészben sikertelenül zárul.

Az informatikai technológiák egységesítése – legyen szó alkalmazásplatformokról, adatbázis-technológiákról vagy operációs rendszerekről – igen gyakran alkalmazott akció a cégek hatékony informatikai működésének biztosítására. Egy-egy ilyen projekt végigvitele azonban magas komplexitásuk és jelentős erőforrásigényük miatt – mint azt a Heraeus német nemesfémipari csoport példája is mutatja – igen kockázatos, és sok esetben részben vagy egészben sikertelenül zárul.

A fentieket bizonyítja a CFO Insight cikkében idézett, az Oxford University által végzett felmérés is, amely 1400 IT-projekt vizsgálatát követően arra az eredményre jutott, hogy a vizsgált IT-projektek háromnegyedénél átlagosan 27%-os költségtúllépés és 55 %-os határidőtúllépés volt mérhető. Ezen felül a projektek 17%-a még rosszabb képet fest (mondhatni „fekete hattyú” katasztrófába torkollik »), esetükben a költségek túllépése elérte a 200 %-ot, a határidőtúllépés pedig a 70%-ot. Ilyenkor gyakran megtörténik a projekt leállítása, amelyre az Otto konszern SAP bevezetése kiváló példa (a projekten 2009-től 2013 elejéig 130 fő dolgozott, több tízmillió eurós költségvetéssel).

A téma hazánkban is aktuális, az IFUA és a Budapesti Corvinus Egyetem által a magyarországi CIO-k körében végzett NavigáCIO kutatás eredményei alapján a technológiai platformok egységesítése az egyik leggyakrabban alkalmazott, és leginkább hasznosnak is tartott intézkedések egyike. A felmérés eredményei szerint a résztvevő vállalatok 24%-a már befejezte, 48%-uknál pedig jelenleg is zajlik valamilyen technológiai platform egységesítését célzó projekt. Emellett a CIO-k körében a leginkább hasznosnak, eredménnyel alkalmazhatónak ítélt intézkedés is – a szervervirtualizáció és a szolgáltatási szerződések újratárgyalása mellett – az IT-költségek csökkentése érdekében.

Bár a fenti magyarországi projektek sikerességéről nem készült felmérés, korábbi tapasztalataink alapján a magyarországi helyzet nem jobb a nemzetközinél, ezért érdemes ezen projektek menedzselésére kiemelt figyelmet fordítani.