Mezőgazdasági vállalkozások vezetése a XXI. században Előszó Székely Ákos: Pénzügyek a vezető szemével című könyvéhez

Bodnár Viktória
2018. január 16.

Pár hónappal ezelőtt az IFUA Horváth & Partners oktatási szakértőinek abban a megtiszteltetésben volt részük, hogy részt vehettek – részt vehettünk – a hazai agrár-felsőoktatás stratégiájának kimunkálásában. Nagyon izgalmas munka volt, ami mindig azzal kezdődik, hogy feltesszük magunknak a kérdést: mi a jövője ennek a „szakmának”? Ami persze messze nem egy szakma, hanem egy komplex, változatos szakmacsoport, de a stratégiai alapkérdés szempontjából együtt érdemes kezelni az „agrár szakemberek” jövőjét.

Mezőgazdasági vállalkozások vezetése a XXI. században

A jelenlegi helyzetet vizsgálva azt találtuk, hogy nagyon izgalmas átalakulásoknak néz elébe az agrárszektor: nagyléptékű technológiai megújulás, az informatika szerves beépülése a szektor minden szegmensébe, az agrár-vállalkozások minden folyamatába, teljesen átalakuló szabályozási és piaci környezet. Ez jó hír, gondoltuk, hiszen a megújulás mindig izgalmas a fiatalok számára, biztosan sokan fordulnak az ágazat felé, abban a saját jövőjüket, karrierjüket látva.

Aztán az utóbbi évek felvételi statisztikáit látva sajnos az optimizmusunk nem igazolódott: egyre kevesebben választják ezt a világot, az agráriumot a jövőjüknek. Vajon miért? Nem látják, hogy micsoda lehetőségeket nyit meg előttük? Nem látják, hogy mennyit tanulhatnak, nemcsak az iskolában, hanem a mindennapi munkájuk során is? Nem hisznek abban, hogy a módszertani, technológiai megújulás valóban bekövetkezik, sőt, már folyamatban van? Mi lehet a gond?

Valószínűleg mindegyik felsorolt ok egyszerre igaz. És mindezt erősíti a nem megfelelő kommunikáció.

A fiatalok nem tudják, nem látják ezeket az izgalmas változásokat, és talán nem is hiszik el, hogy a „hagyományos” iskolákban, a hagyományos módszerekkel meg tudják tanulni. Hiszen a szakkönyvek, az oktatási programok, az oktatók – külső szemlélőként nézve – nem változtak sokat. És az oktatási módszerek sem. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szakma nem fejlődik, sőt, nagyon is, csak éppen kevesen tudnak róla a gyakorló agrár szakemberek vagy az érdeklődő fiatalok közül.

Ezért vágtunk bele egy érdekes, és a megújulás szempontjából központi területen az agrárvállalkozások gazdálkodása, irányítása témájában az új tartalmak és új tudásátadási formák kipróbálásába. A könyv, amit a kezében tart, egy csomag része. Készül hozzá digitális tananyag, szimulációs játék, tréningsorozat. Reméljük, tetszeni fog azoknak is, akiknek már most ez az élete, és azoknak is, akik még csak most keresik a jövőjüket!

A szerző az IFUA Horváth & Partners  ügyvezető partnere

További információ a könyvről, megrendelés itt.