Nálunk még álom a zöld fagylalt

Káldi László
2012. április 26.

Van egy luxus fagylaltgyártó, a skót Mackie”s, amely teljesen zölddé” teszi energiaellátását. Ennek utolsó állomása, hogy egy 250 kW-os biogáz-erőművet épít a tulajdonában lévő tehenészetben. Már 2005-ben munkába állított egy 800 kW-os szélerőművet, amelyet 2007-ben egy másik ugyanilyen követett, és van egy 50 kW-os napeleme is. Csak a biogáz-erőműtől 300 ezer font megtakarítást várnak.


Van egy luxus fagylaltgyártó, a skót Mackie”s, amely teljesen „zölddé" teszi energiaellátását. Ennek utolsó állomása, hogy egy 250 kW-os biogáz-erőművet épít a tulajdonában lévő tehenészetben. Már 2005-ben munkába állított egy 800 kW-os szélerőművet, amelyet 2007-ben egy másik ugyanilyen követett, és van egy 50 kW-os napeleme is. Csak a biogáz-erőműtől 300 ezer font megtakarítást várnak.

Olcsóbb termelés környezetbarát módon – ez nagyon szép, de a példát Magyarországon nem lehet követni. Ahhoz, hogy egy vállalkozásnak megérje a zöld energiatermelés, több feltételnek is teljesülnie kell. Először is kérdés, mit tesz lehetővé a környezet: például eleget fúj-e a szél, eleget süt-e a nap? Nálunk csak az ország bizonyos részein van értelme szélturbinát emelni, s ott is csak állami támogatással. Hasonló a helyzet a napelemmel: a mi éghajlatunkon napenergiával csak melegvizet lehet gazdaságosan előállítani (napkollektor), de az áramtermeléshez szükséges technológia (napelem) már olyan drága, hogy csak állami rásegítés mellett térül meg belátható időn belül. A biogáz-erőmű beruházással is hasonló a helyzet, s egyébként sincs mindenkinek tehenészete vagy hasonlója. Végül, de nem utolsó sorban, a skót fagyigyár fogyasztói vélhetően az árban is elismerik, hogy környezetbarát nyalánkságot kapnak. Ugyanakkor – ezt felmérések tanúsítják – a magyar fogyasztók fontosnak tartják ugyan a környezetvédelmet, de ha ez nekik pénzbe kerül, akkor már távolról sem lelkesek.