Pénznem konverzió megvalósítása a döntéstámogató rendszerekben

Havas Levente, Kovács Ádám, Szórádi Balázs
2023. január 16.

Egy nemzetközi vállalatcsoport CFO-területeit (központi és lokális) több feladat elé állítja az egyes üzletágak és leányvállalatok eltérő országokban való működése. Ez különösen igaz a beszámolók elkészítésére. A különböző jogi egységek ugyanis a helyi számviteli szabályozásnak megfelelően készítik el hivatalos beszámolóikat. Emellett pedig a szabályoknak megfelelő pénznemekben elő kell állítaniuk a csoport konszolidált beszámolóit és meg kell felelniük a menedzsment és a befektetők elvárásainak egyaránt. Emiatt fontos, hogy minden pénzügyi adat minden igény mentén elő tudjon állni.

 

Mi történik abban az esetben, ha valamely jogi entitás hivatalos pénzneme megváltozik, mert például a működési ország belép az eurózónába vagy éppen székhelyet vált?

Az új pénznemre való átállás több kihívás elé állíthatja a szervezetet:

 • Fel kell készíteni a vállalat alap és kapcsolódó rendszereit az új pénznem szerinti működésre.
 • Át kell állítani a számlázási folyamatokat.
 • Ellenőrizni kell a meglévő beszámolók struktúráját.
 • Biztosítani kell a megfelelő adatigényeket a csoporton belül.

A megfelelő adatok biztosítása csoportszinten elengedhetetlen a pénznemváltást követően. Az átállás során a fő fókusz a jövőbeli adatokon van, hiszen ez kritikus a működéshez. Azonban a historikus adatok kezelése mindig kérdéses a vállalatoknál.

Fontos, hogy a múltbeli adatok esetén átgondoltan cselekedjünk! Három lépés mentén vizsgáljuk, hogy mire érdemes figyelni.

 

Cikkünkben egy SAP BW-ben megvalósult példát mutatunk be. Kiemelt feladat ez ebben a környezetben, ahol az alapegységekhez (vállalati kód / költséghely / profitcentrum) csak egy alap deviza rendelhető hozzá. Így az erre épülő meglévő riportok használata, előállítása extra feladat elé állítja a kontrollereket. A megközelítés azonban alapvetően minden más rendszerben is megvalósítható.

1. Releváns riportok azonosítása

Az első lépésben azokat a beszámolókat kell beazonosítani, ahol szükséges a múltbeli adatokat az új pénznemben is kimutatni. Ebből kiindulva kell visszafejteni a beszámolókat tápláló tényleges adatforrásokat, adattároló objektumokat. Magát a konverziót érdemes az adattárolókban elvégezni, ez segíti és megkönnyítheti az adaptációt a meglévő riportstruktúrákhoz, illetve rendszerszinten biztosítja az adatok elérhetőségét hosszú távon. Az adatbázisban való pénznem konverziónak nagy előnye, hogy csak egyszer kell elvégezni. Természetesen előfordulhat olyan eset is, ahol maga a riporting eszköz képes az árfolyamok megfelelő és komplex kezelésére.

 

2. Pilot – konverziós módszertan kialakítása

A konverziós módszertan kiválasztása mindig az üzleti igényektől függ, és az adattároló objektum és az adatok természetéhez kell igazítani. Mielőtt a konverziónak nekiesnénk, minden adattárolón érdemes egy kiválasztott objektumon egy pilotot futtatni. Így van lehetőség megtalálni a legoptimálisabb megoldást, amit aztán ki lehet terjeszteni a többi hasonló adatforrásra.

Több megközelítésről is tudunk beszélni a konverzió esetén:

 • Felülírhatjuk a meglévő adatokat és ennek hatására a riportokon nem szükséges módosítani. Ebben az esetben azonban az eredeti értékeink elvesznek, a rendszerből többé nem nyerhetők ki.
 • Új mezőbe végezzük a konverziót és meghagyjuk az eredeti értéket az eredeti mezőben. Hátránya, hogy minden riporton szükséges lesz módosítani, de cserébe megmarad az eredeti érték is.
 • Az IFUA Horváth által preferált opció, hogy a konverziót az eredeti mezőben végezzük el és az eredeti értéket tároljuk el egy új mezőben. Így megmarad az érték, ha vissza kellene állni, illetve a riportokon sem szükséges módosítani.

Technikai megoldást tekintve több opció is rendelkezésre áll. Lehetőség van csak az adott értékeket „beégetni” a kódba vagy univerzális megoldást választani, mely esetben az SAP standard árfolyamváltás funkciót használjuk. Utóbbi opció megvalósítása valamivel több erőforrást vesz igénybe, azonban sokkal időtálóbb. A standard megoldás két részből áll.

 • Standard árfolyamtáblába fel kell venni az átváltáshoz szükséges árfolyamtípust és egy rátát megadva az érvényességét is az adott rekordnak. Kiemelten fontos, hogy az üzlet megfelelő árfolyamot biztosítson a konverzióhoz.
 • Standard funkciós elemet kell meghívni és felparaméterezni, mely a korábban említett árfolyamtáblát használja.

Bemeneti paraméternek csupán meg kell adni, hogy:

 • milyen összeget pénznemmel együtt
 • milyen árfolyamtípussal
 • milyen napon

szeretnénk átváltani.

A standard árfolyamtábla előnye, hogy lehetőség van több árfolyamtípust is megadni (pl.: el tudjuk téríteni a terv és tény adatokat), illetve akár napi árfolyamot is megadhatunk az átváltáshoz.

 

3. Módszertan kiterjesztése

A második lépésben kialakított és letesztelt megoldást ki kell terjeszteni a korábban kijelölt adattároló objektumokra. Ebben a lépésben is hangsúlyos, hogy mindig az üzleti igényeknek megfelelően paraméterezzük fel a konverziót végző programot. Azonban a végrehajtás már csak minimális erőforrásigénnyel rendelkezik, amennyiben helyesen készítettük elő a funkciós elemeket és a szükséges árfolyamtípusokat.

 

Szerzők:

 

Havas Levente, partner, az IFUA Horváth Enterprise Analytics kompetenciaközpontjának vezetője

Kovács Ádám, senior expert, IFUA Horváth

Szórádi Balázs, vezető tanácsadó, IFUA Horváth

 

Olvasson tovább a témáról az IFUA Horváth honlapján!

Szakértőink vállalati projektekben szerzett tapasztalatait és ügyfeleink elismeréseit egyaránt megosztjuk.