Veszélyes az Android?!

Beinschróth József
2014. július 23.

Biztonsági rés van az androidos telefonok 86 százalékán, jött a hír, majd jött a korrekció is: csak az ilyen készülékek 10 százaléka veszélyes. De azért ez sem kevés. Valóban aggódnunk kell?

Biztonsági rés van az androidos telefonok 86 százalékán, jött a hír, majd jött a korrekció is: csak az ilyen készülékek 10 százaléka veszélyes. És azért ez sem kevés. Valóban aggódnunk kell?

A kérdésre gyorsan, de nem egészen megnyugtatóan lehet válaszolni. Felhasználói szemmel nézve az Androidos eszközök ugyanannyira tekinthetők veszélyesnek, mint más operációs rendszerrel működő mobilok. Minden szoftverben vannak kisebb-nagyobb hibák, ezek között vannak olyanok is, amelyek biztonsági réseket képeznek, így a felhasználóra nézve veszélyt jelentenek. Bármilyen mobilt és operációs rendszer használunk, ezzel számolnunk kell. Ha azonban betartjuk a számtalanszor kimondott és leírt szabályokat (jelszó, jelminta használata, titkosított adattárolás, megbízható forrásból származó alkalmazások használata, antivírus alkalmazás stb.), akkor ezek a veszélyek minimalizálhatók, nem lesz mitől félnünk.

Megbecsülni sem tudnám, hogy az utóbbi években hány olyan cikket olvastam és történetet hallottam arról, hogy mennyi és miféle veszély fenyegeti a mobil eszközöket. Azt gondolom, mindenki tud már ezekről, és a védekezési módszereket is mindenki kapásból tudja sorolni. Miért következik be mégis nagyon sok probléma?

A magyarázatot a Kispál és a Borz egyik számában találtam meg:

„Úgy volt, hogy mindig a másik hal meg, Más bolondul meg, mi meg sosem.”