28. M&C levél: Hogyan teremtsük meg a felsővezetői csapat cselekvőképességét?

2007. március 01.

„Veszekedő pásztorok közt gyapjat szarik a farkas” – állítja vulgáris hangnemben a népi bölcselet, amelynek szerzői nem jártak vezetőképzőbe. Különösen a nehéz időkben van szükség összeszokott, együttműködő felsővezetői teamre, de az ilyen csapatok nem jönnek létre egy nap alatt. Peter Drucker szerint évekre van szükség ahhoz, hogy a teammunkához elengedhetetlen bizalom és kölcsönös megértés kialakulhasson a tagok között. Hogyan készítsük fel a felsővezetői csapatot a konfliktusos döntésekkel járó válságkezelésre?

(Radó István)

A szabályok, amelyeket a felsővezetői csapatnak be kell tartaniuk, nem újak. Peter Drucker 1973-ban megjelent, Management című könyvében talán elsőként fogalmazta meg ezeket, kiemelve, hogy betartásuk nem garancia a sikerre, de mellőzésük egyenes utat jelent a kudarchoz. A szabályok kivétel nélkül nagyon egyszerűek, mégis kevesen tartják be őket.

Intrika ellen
Hogyan zárjuk ki a felsővezetői csapatból az intrikát?
1. szabály: A felsővezetői csapat minden egyes tagja felelős a saját területéért, ő mondja ki az utolsó szót, egyedül képviseli csapatát. Amennyiben a felsővezetői team elmulasztja e szabály hirdetését, illetve betartását, a szervezet egyes tagjai felhatalmazva érezhetik magukat a meghozott döntések fellazítására, újratárgyalására, illetve megfordítására, ami lejáratja az egész felsővezetői csapatot.

Zűrzavar ellen
Hogyan akadályozzuk meg a szervezetben és a felsővezetői teamben a káoszt és zűrzavart?
2. szabály: A felsővezetői team egyetlen tagja sem hozhat döntést a másik területét érintő kérdésben. Amint felmerül egy másik felsővezető illetékességébe tartozó kérdés, a vezető annak megoldását az illetékes társ hatáskörébe utalja. Sokan képtelenek ennek az egyszerű szabálynak betartására, ami káoszhoz és hatalmi villongáshoz vezet.

Agitálás, lobbizás, belső politizálás ellen
Hogyan korlátozzuk a belső agitációt és politizálást?
3. szabály: A vezetői team tagjai egymásról kifelé sem negatív, sem pozitív értelemben nem nyilatkoznak. Egymást értékelik, de ez a team belügye marad. Kevesen képesek ellenállni annak a kisértésnek, hogy egymáson köszörüljék a nyelvüket. Sok vezető gondolja, hogy az agitálás és a belső politizálás a vezető munka teljesen normális része.

Cselekvőképtelenség ellen
Hogyan zárjuk ki, hogy a teamen belüli viták cselekvőképtelenséget okozzanak?
4. szabály: A felsővezetői csapatban lennie kell egy első számú vezetőnek, aki szükség esetén kimondja a döntést. Neki kell gondoskodnia arról, hogy a felsővezetői csapat az itt leírt szabályokat betartva, tervezett munkarend szerint, fegyelmezetten dolgozzon. A team jól teszi, ha a mindenkit érintő döntéseket lehetőleg egyhangú szavazással hozzák meg. Tekintve, hogy ez nem mindig biztosítható, az első számú vezetőnek kell kimozdítania a holtpontról a belső vitát. Válságközeli helyzetekben ennek különös jelentősége van.

Autark szervezeti silók ellen
Hogyan kerülhetjük el, hogy kiskirályságok jöjjenek létre?
5. szabály: A nagy horderejű döntéseket a vezetői csapat közösen hozza meg. Ezek közé tartoznak a vállalatpolitikáról, a stratégiáról, az akciókról, a kulcsemberekről, valamint az egész szervezetet átfogó vezetési rendszer kérdéseiről szóló döntések. Amelyik team ezt a szabályt megkerüli, annál a szervezetek önellátásra rendezkednek be, saját stratégiát, saját humánpolitikát, saját információs rendszereket és vezetési rendszereket valósítanak meg.

Információk visszatartása ellen
Hogyan gondoskodunk a bizalom megőrzéséről?
6. szabály: A többi teamtagot teljeskörűen és azonnal tájékoztatni kell a saját területen meghozott döntésekről. Értekezletekre, tervezett napirendre, jegyzőkönyvvezetésre, közös archívumokra, közös naptárkezelésre, folyamatos belső írásbeli kommunikációra, közös ebédekre, elvonulásra és sok beszélgetésre van szükség. Az irodai környezetet is érdemes úgy kialakítani, hogy a vezetők még szándékosan se kerülhessék el egymást. Újabban az innovatív cégek a felsővezetői teamet egymás melletti, üvegfallal elválasztott irodákban helyezik el. A regionális távolságok áthidalásához már nem számítanak luxusnak a videókonferencia háttérrel berendezett vezetői tárgyalók sem.

Zárógondolat
Az egyszemélyi vezetéssel működő társaságok bizonyos méret fölött már életképtelenek. Bár Peter Drucker 1973-ban leírta a fenti gondolatokat, sok vállalatvezető még ma sem értette meg szavainak súlyát. Vannak, akik képtelenek a lavírozó-lobbizó politizálás helyett a hat szabályt betartva, fegyelmezett vezetői csapatként működni. Ha a szabályok mellőzése tömeges jelenség, akkor annak következményei beláthatatlanok. A változtatás esélye a mi kezünkben van.