32. M&C levél: Worst Case forgatókönyvek

2007. július 01.

Ne zavartassa magát, ha a társai pesszimistának tartják: dolgozzon ki tervet a szélsőséges helyzetekre. Sok tönkrement cég létezne még, ha vezetői időben átgondolták volna a legrosszabb forgatókönyvet.
Nehéz felfogni, hogy már nem hihetünk többé a folyamatos növekedésben és haladásben. „Worst Case” szcenáriót azért készítünk, hogy el tudjuk képzelni az elképzelhetetlent. Bármilyen szélsőségessé válik a helyzet, meg kell őriznünk cégünk fizetőképességét és vagyonát. Csak az képes elviselni egy drámai keresletcsökkenést, aki folyamatosan képezi a tartalékokat és időben beépítette a rugalmasságot a működésébe.

(Radó István)

Ne zavartassa magát, ha a társai pesszimistának tartják: dolgozzon ki tervet a szélsőséges helyzetekre. Sok tönkrement cég létezne még, ha vezetői időben átgondolták volna a legrosszabb forgatókönyvet.

Nehéz felfogni, hogy már nem hihetünk többé a folyamatos növekedésben és haladásben. „Worst Case” szcenáriót azért készítünk, hogy el tudjuk képzelni az elképzelhetetlent. Bármilyen szélsőségessé válik a helyzet, meg kell őriznünk cégünk fizetőképességét és vagyonát. Csak az képes elviselni egy drámai keresletcsökkenést, aki folyamatosan képezi a tartalékokat és időben beépítette a rugalmasságot a működésébe.

Aki olvassa a Controlling Világot, tudja, hogy nem kenyerünk az ijesztgetés, és nem szoktuk bulvárhírekkel terhelni olvasóinkat. A Worst Case forgatókönyv jellege azonban megköveteli, hogy olyan feltételezésekbe bocsátkozzunk, amelyek bekövetkezési valószínűsége az elkövetkező 3-5 évben 50 % alatti, de teljesen mégsem zárhatók ki. Nézzük a kérdéseket, amelyek megválaszolását Önre bízzuk!

Ez nem költség-, hanem keresleti válság
Keresleti válsággal állunk szemben. Nem az a baj, hogy eddig pazaroltunk, hanem az, hogy szűkül a piac, és – az energiahordozók kivételével – jellemzően csökkennek az árak. Számít Ön arra, hogy ez a tendencia a közeljövőben megfordul?

Az amerikai fogyasztás marad a növekedés motorja?
Az amerikai fogyasztó 15 %-kal részesedik a világ össztársadalmi termékéből. Az USA nélkül sem Kínában, sem Európában nem állhat vissza a korábbi növekedés üteme. Nézzen utána az USA 2009 évi adósságállományának az államháztartás, a külföld és a privát háztartások viszonylatában. Gondolja, hogy újra el tud indulni a hitelből finanszírozott fogyasztási boom?

USA bankrendszer stabilitása
Lehmann 2 hónappal a csőd előtt elsőosztályúnak minősített adós volt. Ráadásul a pénzügyi válság csúcsán a hatóság megszüntette a bankok kötelezettségét a kihelyezések rendszeres piaci értékelésére. Vajon a 2009 közepétől kimutatott banki nyereségek a valóságban is léteznek? Vajon mikor válik a következő pénzintézet fizetésképtelenné? Vagy csak túl nagyok a bankok, hogy elbukjanak?

A japán példát követi USA és Európa?
Az 1990-es tőzsdei krach óta Japán szinte megszakítás nélkül depresszióban, sőt 15 éve deflációban szenved. Japánban, ahol a baby boom az európainál 10 évvel korábban következett be, az elöregedő társadalomban romlik a kereső-eltartott arány, a születési ráta 1,3-ra süllyedt, és a munkanélküliség folyamatosan növekszik. Az állam eladósodása tavaly a bruttó hazai termék 180 %-a fölé emelkedett. Az állami infrastruktúra-programok és az alacsony kamatok ellenére állandósult a depresszió. Lehet, hogy a japán mintát fogja Európa is követni?

Vége az 5. Kondratyev-ciklusnak?
Az 5. ciklusban az információs technológiák, az internet és a média robbanásszerű fejlődést hozott. Az új technológiákra történő átállás több munkahelyet teremtett, mint amennyit megsemmisített. Az 5. ciklus lecsengőben van. A 6. ciklus állítólag az egészségügy, a wellness és a lifestyle felfutását hozza. Hisz Ön abban, hogy ez a ciklus a korábbiakhoz hasonló arányban teremt új munkahelyet?

Az USA hitelezői bevásárolnak
Kína, az Arab Emirátusok és a többi hitelező járják a világot, hogy befektessék több milliárdos dollártartalékaikat. El tudja képzelni, hogy amerikai kikötők arab tulajdonba kerüljenek? Lehetségesnek tartja, hogy kínaiak amerikai olajtársaságokban meghatározó részesedéshez jussanak? Ha ez nem valószínű, akkor mi fog történni? Korlátozni fogja Amerika a dollár konvertálhatóságát? Milyen mértékben értékelődne le a dollár? Hogyan reagálnának erre az USA-ba exportáló államok? Protekcionista intézkedésekkel? Vajon visszafordulhat a globalizáció? Visszatérne az aranystandard? Mi lenne a változások hatása a magyar gazdaságra és a forint stabilitására? Mekkora gazdasági visszaeséssel kellene számolnia Európának? Milyen arányban szűnnének meg munkahelyek?

Termelékenység és hatékonyság folyamatos javulása
Jó példa az autóipar, amely az elmúlt években a munkahelyek számának növelése nélkül 5-10%-kal több járművet bocsátott ki. Mit gondol, ha nincs növekedés, akkor évente a munkahelyek hány %-a szűnhet meg az Ön iparágában? Vajon meddig finanszírozhatók Európa és Amerika többletkapacitásai? Mikorra áll helyre a kereslet-kínálat egyensúlya a termelőkapacitások leépítése miatt? Milyen hatása lesz ennek a hazai iparra és az Ön ágazatára?

Megszűnő munkahelyek hatása
Vajon mekkora keresletcsökkenés fog a megszűnő munkahelyek miatt évente bekövetkezni? Hogyan hathat ez magyar gazdaságra? Hogyan hat a csökkenő kereslet és a növekvő munkanélküliség az állami kiadásokra? Milyen arányban csökkennek az adóbevételek? Tovább csökkenne a középréteg, illetve növekedne a szegény tömegek és a mérhetetlenül gazdagok közötti szakadék? Hova fektetik be a pénzüket a gazdagok? Folytatódik a spekuláció a nyersanyagok piacai piacain? Megdrágul ismét az élelmiszer és az energia? Vajon mikorra, mekkora szociális feszültséggel számolni?

Szociális és politikai feszültségek
Milyen ütemben csökkenhet a nyugellátásra és az egészségügyre fordítható pénz? Az ellátás romlása hogyan hatna az adófizetési morálra? A tömegessé váló munkanélküliség melyik ponton eszkalálódna? Hogyan hatna a folyamat a bűnözésre? Kik próbálnának politikai tőkét kovácsolni a zavargásokból? Mi lenne a demokráciával?

Horrorforgatókönyv: Irán, Afganisztán, Pakisztán
A horrorforgatókönyv megvalósulási esélye minimális, de teljesen kizárni nem lehet. Vajon elindul egy akció Irán nukleáris központjainak megsemmisítésére? Milyen válaszcsapással kéne számolni? Meddig hajlandók a felek az afgán és iraki békefenntartást finanszírozni? Mikor hívják vissza a csapatokat? Újabb afganisztánok jönnének létre, amelyek talibán kiképzőközpontként működnének? Mennyire növekedne meg az Európára nehezedő migrációs nyomás? Egy új népvándorlás alakulna ki?

Magyar esélyek
Európának szerintem a japánban tapasztalt évtizedes gazdasági depresszióra van legnagyobb esélye. Ha a globalizáció nem fordul vissza, és az európai monetáris unió sem szűnik meg, valószínűleg itthon sem kell számolnunk államcsőddel. A hazai iparnak komoly esélye van arra, hogy továbbfejlődve Európa termelő, logisztikai és szolgáltató központjává váljon. Tanulhatunk a kínaiaktól, akik Kínában működtetnek a japán nyugdíjasok számára szociális intézményeket, pl. idősek otthonát. Talán részesedhetünk a 6. Kondratyev-ciklusból, és mi lehetünk Európa egészségügyi és wellness szolgáltatásokat nyújtó központja? Vagy ez már csak a vágyak és álmok világa?

A legfontosabb kérdés
Egyetlen válság sem tart örökké, és nem tűnik el a piacról az összes játékos. A legfontosabb kérdés, amelyet fel kell tennünk magunknak: ha a legrosszabb bekövetkezik, mekkora visszaeséssel kell számolnunk az egyes üzletágakban? Vajon megtettünk mindent az árak növelésére, valamint az értékesítés és a szolgáltatások teljesítményének javítására? Képes további tartalékokat felhalmozni, hogy képes legyen elviselni a felmerülő veszteségeket? Mit tehet ma azért, hogy a fix költségeket változó költséggé alakítsa? És ha minden kötél szakad, képes visszavonulni egy olyan üzletágba, amellyel ki tudja bekkelni a legrosszabb időket is?

A Worst Case forgatókönyv nem optimizmus-pesszimizmus kérdése, hanem része a szakszerű cégvezetésnek. Mégis azt kívánom minden Olvasónak, hogy 10 év múlva megmosolyogjuk ezeket az aggodalmakat.