40. M&C levél: Davosból szeretettel: Az új globális realitás nem választás kérdéseKészítsük fel a pénzügyi és controlling szervezetet a globális működésre

2008. március 01.

A globalizáció nem választás kérdése. Egy digitalizált és teljesen globalizált világban élünk, a folyamat megállíthatatlan, ezért nem az a kérdés, hogy a globalizáció jó vagy rossz dolog, fenntartható vagy nem fenntartható, hanem az, hogyan tudjuk kezelni a globális problémákat. Bár állítják, de egyetlen politikus sem tud megmenteni vállalatokat. Fennmaradni azok tudnak, amelyek alkalmazkodnak a globalizált piacokhoz. A pénzügyi vezetőnek ebben súlyos a felelőssége.

Ezekben az órákban zajlik Davosban, a svájci üdülőhelyen a 41. World Economic Forum (WEF) a világ 2500 meghatározó cégvezetőjével, csúcspolitikusával, prominens személységével és elismert tudósával. A résztvevők listájára olyan személységek kerültek fel, mit David Cameron, Ban Ki Moon, Angela Merkel, Michael Dell és Eric Schmidt, a Google ex-elnöke. Az elnöklő Klaus Schwab professzor szerint a világ egy „új globális valósággal” áll szemben, amelynek kihívásait csak szintén globális eszközökkel lehet kezelni.

Schwab szerint a globalizáció nem választás kérdése. Egy digitalizált és teljesen globalizált világban élünk, és azt se felejtsük el, hogy a globalizáció emberek millióit emelte ki a nélkülözésből. A folyamat megállíthatatlan, ezért nem az a kérdés, hogy a globalizáció jó vagy rossz dolog, fenntartható vagy nem fenntartható, hanem az, hogyan tudjuk kezelni a globális problémákat.

A WEF elnöke szerint az elmúlt évek pénzügyi és gazdasági válsága egy alapvető strukturális krízis, amelyet az államok csak rövid távon sikeres megoldásokkal orvosoltak. A pénzügyi és gazdasági válság után most csúszunk bele a szociális válságba. Sokkal nagyobb munkanélküliséggel kell számolnunk, mint azt közülünk a legtöbben el tudják képzelni. Ráadásul a fejlett világ államai kiköltekezték magukat, eladósodtak, ezért kevésbé képesek kezelni a szociális és egészségügyi kihívásokat.

Az új globális realitás problémáit nem lehet az államok szintjén egyenként megoldani, mert a problémák rendszerszinten összefüggenek. Közösen kell kitalálni, hogyan működjön 10-20 év múlva a világ pénzügyi rendszere. Nem lehet kiragadott példaként megoldani a világszintű klímavédelmet, mert a megoldás összefügg mind az államok válságával, mind a migrációs kihívásokkal, és ugyanígy a víz- és élelmiszerhiánnyal is.

A jövő globális marad, és e tény számos következménnyel jár a CFO-k és controllerek számára. A helyi, centralizált működés helyett át kell állni a nemzetközi, hálózatos tevékenységre. Ha Ön pénzügyi igazgató vagy controller, tegye fel magának a következő kérdéseket:

– Átállítottuk angol nyelvre a pénzügyi szervezet tevékenységét?
– Hány nap alatt tudjuk kiterjeszteni csoportunk compliance rendszerét egy újonnan vásárolt leányvállalatra?
– Hány nap alatt tudnánk csoportunk jelentési rendszerébe integrálni egy új alapítású ázsiai leányvállalatot?
– Rendelkezünk értékláncra/funkcionális területre összesíthető globális tervezési és jelentési rendszerrel?
– Kialakítottuk a shared service rendszert a pénzügyi területen?
– Kialakítottuk a regionális szintű tanulást, együttműködést, rotációt a pénzügyi csapatban?

Ha Ön ezekre a kérdésekre igennel válaszol, akkor biztos lehet benne, hogy a CFO-terület képességei segítik vállalata nemzetközi terjeszkedését, fejlődését.

Végül néhány pozitív hír 2011-re. A Finance magazin közzé tette a CFO-területekről készült felmérését. A feltörekvő kelet-európai országok pénzügyi igazgatói szerint a kockázatkezelés és a treasury után 2011-től ismét a controlling, vagyis a vezetői döntéstámogatás, teljesítménymérés, tervezés állnak a középpontban. A pénzügy-számvitel létszáma stagnált, illetve 2010-ben már enyhe növekedést mutatott. A növekedési trend 2011-ben folytatódni fog. Ne feledjük, cégünk fennmaradása, munkahelyeink megtartása nagyban függ tőlünk, pénzügyi és controlling szakemberektől. Sokkal jobban, mint a politikusoktól.