A CFO-knak a digitális átalakítás okozza a legtöbb fejtörést Horváth & Partners CFO-tanulmány 2018

2018. szeptember 18.

A digitális átalakítást tartják a legfontosabb teendőjüknek a vállalati pénzügyi vezetők – derül ki a Horváth & Partners idei CFO-tanulmányából, amelyhez 200 pénzügyi vezetőt kérdeztek meg Németországban, Ausztriában és Svájcban. Nézzék meg infografikánkon, mi foglalkoztatja a CFO-kat!

 

Mit tartanak most a legnagyobb kihívásnak a CFO-k? Ezt is megkérdezték a Horváth & Partners szakértői német nyelvterületre készített idei CFO-tanulmányukhoz. Nos, a CFO-k teendői között magasan az első helyen áll a digitális átalakítás: 77 százalékuk válaszolt így. Második helyen áll 64 százalékkal a pénzügyi terület átszervezése annak érdekében, hogy igazodjanak a digitalizáció miatt megváltozott üzleti modellhez. Az előző évben még csak minden második vállalatnál volt olyan nagy hatással a digitalizáció az üzleti modellre, hogy szükségessé vált a pénzügyi terület hozzáigazítása ehhez.

A technológiai változások és a digitalizáció által kínált lehetőségek most már teljes erővel hatnak a vállalatok üzleti modelljére és szervezetére. Ez a CFO-k és az általuk irányított terület számára is digitális átalakulást hoz. Meg kell ismerniük a digitális üzleti modelleket, értékelniük kell a digitális rendszerekbe történő befektetéseket, az irányításban használniuk kell digitális megoldásokat és maguknak is agilisabbá kell válniuk. A pénzügyi vezetők előtt álló kihívások még sosem voltak ennyire sokoldalúak és komplexek – vonták le a következtetést a Horváth & Partners szakértői.

A CFO-k munkája egyre jobban támaszkodik az üzleti intelligenciára (Business Intelligence, BI) és a Big Data elemzésekre. Ha hiányosak a feldolgozandó adatok, akkor a döntéshozók nem tudják megfelelően áttekinteni, hol van szükség beavatkozásra, és hol kell kiigazításokat tenni a hatékonyság növelése érdekében.

Saját bevallása szerint több, mint minden második pénzügyi vezetőnek kell hibás vagy nem teljes körű adatokkal dolgoznia. Arányuk egyötöddel növekedett meg az előző évhez képest. A nem megfelelő irányítási mutatószámok is 25 százalékponttal több CFO-nak okoznak fejtörést, mint a megelőző esztendőben. Közülük csaknem minden második ismerte fel, hogy a jelenlegi KPI-ok már nem megfelelőek a vállalat hatékony irányításához.

Területük sürgető digitális átalakítása mellett a pénzügyi vezetőknek nem szabad szem elől téveszteniük a vállalati stratégiát és a hagyományos pénzügyi témákat sem – figyelmeztetnek a Horváth & Partners szakértői. Egyre inkább szükség lesz a digitalizációban rejlő lehetőségeket irányítási célokra is kihasználni. Ehhez az elkövetkező években a vállalatoknak új kompetenciákkal és képességekkel kell megerősíteniük a CFO-szervezetüket.

A német nyelvű tanulmány eredményeit letöltheti a Horváth & Partners honlapjáról.