A 4 órás forintátutalás haszna

Riedl Zsuzsa
2012. április 23.

Évi 5 milliárd forintot nyernek az ügyfelek azzal, hogy július 1-től megváltozik az interneten, elektronikus úton benyújtott forintátutalások teljesítési rendje, és egy napon belül a kedvezményezett számláján kell lennie a pénznek . A gigaprojekt a pénzforgalom szabályozásáért és rendjének kialakításáért felelős Magyar Nemzeti Bank (MNB), a belföldi fizetési forgalom lebonyolításáért felelős GIRO Rt. és körülbelül 50 pénzforgalmi szolgáltató (gyakorlatilag az összes bank és néhány takarékszövetkezet) közös összefogásával valósul meg, jelenleg az éles teszt fázisában tart.

Évi 5 milliárd forintot nyernek az ügyfelek azzal, hogy július 1-től megváltozik az interneten, elektronikus úton benyújtott forintátutalások teljesítési rendje, és egy napon belül a kedvezményezett számláján kell lennie a pénznek. A gigaprojekt a pénzforgalom szabályozásáért és rendjének kialakításáért felelős Magyar Nemzeti Bank (MNB), a belföldi fizetési forgalom lebonyolításáért felelős GIRO Rt. és kb. 50 pénzforgalmi szolgáltató (gyakorlatilag az összes bank és néhány takarékszövetkezet) közös összefogásával valósul meg, jelenleg az éles teszt fázisában tart.

Hogyan utalunk ma?
Naponta Magyarországon a hitelintézetek, takarékszövetkezetek, egyéb pénzforgalmi szolgáltatók kb. 1,0 millió fizetési tranzakciót bonyolítanak le. Ezen belül kb. 500 ezer az egyszerű átutalások száma, amelyeket ügyfelek kezdeményeznek: szállítót egyenlítenek ki, bért vagy adót fizetnek, vagy más kötelezettséget rendeznek. Ma a forint belföldi átutalási megbízást a bankok naponta késő délután csomagban továbbítják a pénzforgalmi feldolgozást végző GIRO Rt.-nek, amely a feldolgozott adatokat továbbítja az MNB részére, mivel a bankok ott vezetik a számláikat. Az átutalást az MNB könyveli, azaz beterheli az utaló bank számláját, és jóváírja a kedvezményezett bank számláján az összeget. Az ügyfelek részére történő tényleges jóváírást a fogadó bank a GIRO-n keresztül tudja lekérdezni és lebonyolítani. E rendben a forint átutalása minimálisan másnapi jóváírással történik. A ma elutalt pénz felett már nem rendelkezik az ügyfél, és az egy napig úton levő pénz technikai kamatát a bankok nyelik le.


Hogyan utalunk július 1. után?
A benyújtott átutalási megbízást az ügyfelek egy napon belüli 2 órás idősávokra osztott, 5 tranzakciós ciklus valamelyikébe becsatlakozva adhatják be. Az új rendszerben tehát pl. a reggel 9-kor benyújtott átutalási megbízást – amennyiben megfelel minden követelménynek – az új szabályok szerint 4 órán belül a kedvezményezett számláján jóvá kell írni. E szerint a kedvezményezett már 13 óra után fel is használhatja a kapott összeget, akár újabb átutalási megbízást indíthat, és estére a pénz már egy további kedvezményezett számláján lehet. Ezzel minimális ideig utazik a pénz, ennek minden előnyével együtt. Nem kell egy nappal előre gondoskodni az adókról, más határidős fizetésekről, elég az esedékesség napján a bank felé benyújtani a megbízást. Ezáltal egy nappal csökken a fizetendő bankkamat összege, ha hitelből gazdálkodik a cég. Ha nincs hitele, a szabad források egy nappal tovább köthetők le, nő a betéttel vagy más befektetéssel realizálható kamat. Cégcsoporton belül gyorsan rendelkezésre állhat a likviditási gyors segítség, ha éppen erre van szükség. Tehát, ez az a projekt, ahol az ügyfelek mindenképp nyernek.

A fenti előny csak az interneten, elektronikus úton benyújtott átutalási megbízásokra vonatkozik, azaz a fiókokban papíron vagy faxon benyújtott megbízásokra nem terjed ki, és ugyancsak nem vonatkozik a devizautalásokra belföldön vagy külföldön, a beszedésekre, egyéb összetettebb tranzakciótípusokra.


Aki kimarad, lemarad?
A bankok a technikai kamaton egyes számítások szerint éves szinten kb. 5,0 milliárd forintot veszítenek, vagyis ennyivel több marad az ügyfelek zsebében. E szolgáltatással egyébként kiegyenlítődnek a bankok közti különbségek is, és a korábbi versenyelőny – ahol a gyorsabb utalással ügyfelet lehetett hódítani, vagy netán extra díjat felszámítani -, háttérbe szorul. Elvben megmarad a verseny a takarékszövetkezetek közt, hiszen közülük csak néhányan csatlakoztak a projekthez.

Az nagy kérdés még, hogy a tranzakciós díjak változnak-e július 1-től, hiszen e fejlesztések megtérülésével is kell számolni, nemcsak a bankoknál, hanem minden érintett szereplőnél, amelyek invesztáltak ebbe a projektbe.