A digitális átalakulás a pénzügyi területet is érinti

Összefoglaló: IFUA Horváth & Partners
2016. április 26.

Milyen kihívásokkal szembesülnek a CFO-k a növekvő digitalizáció világában? Mely új feladatok kerülnek napirendre a jövőben? A Goodyear Dunlop CFO-ja szerint az Ipar 4.0 egy CFO 4.0-t igényel – vagyis a CFO szerepköreit hozzá kell igazítani a változásokhoz.

A versenykörnyezet dinamikus változásának lényeges mozgatórugója a digitalizáció. A vállalatok számos változással néznek szembe, amelyek valamennyi vállalati területet tartósan befolyásolnak. Az alkalmazkodási igények spektruma széles: a teljes vállalat alapvető átalakításától az üzleti partnerekkel való összekapcsolódás optimalizálásán vagy az értékteremtési lánc hatékonyságának növelésén keresztül egészen a munkaerővel és az infrastruktúrával szemben támasztott nagyobb követelményekig terjed. A digitális átalakulás a pénzügyi területet is érinti, itt is reagálni kell a változásokra – nyilatkozott Evelin Freitag ügyvezető, a Goodyear Dunlop Tires Germany DACH régiójának pénzügyi vezetője.

„Egy zsebszámológép még nem minősül digitális stratégiának – a CFO 4.0-val szemben támasztott elvárások kezelése” címmel tartott előadásában betekintést adott a Goodyear DACH CFO területének fejlődésébe.

Újra kell gondolni a CFO szerepértelmezését

A megváltoztatott keretfeltételek következményeként teljesen új, kibővült CFO szerep adódik. A klasszikus feladatokon túl a CFO-nak helyt kell állnia „kreatív alkotó”-ként is – sokkal inkább, mint eddig bármikor: Fel kell nőni az Ipar 4.0 trend pénzügystratégiai aspektusaihoz – véli. Véleménye szerint ezek a CFO-k jövőbeli szerepkörei:

  • Trendfinanszírozó„: A digitalizálás új, nagy volumenű beruházásokat igényel. Ehhez új pénzügyi forrásokat szükséges bevonni és biztosítani kell a likviditást.
  • Proaktív stratéga„: A növekedést állandóan támogatni kell – vagyis modellezni és értékelni szükséges az új üzleti területeket.
  • Innovatív pragmatikus„: A hatékonyság állandó növelése elengedhetetlen annak érdekében, hogy csökkentsük a belső forrásszükségletet, és személyre szabott szolgáltatásokat biztosítsunk ügyfeleink részére.
  • Empatikus kommunikátor„: Az emberi tényező egyre inkább a középpontba kerül. Új végzettségek és képességek válnak kulcstényezővé, hogy megfeleljünk a digitalizáció követelményeinek.
  •  „A vállalati értékek őre„: A digitalizáció új és növekvő kihívásokat támaszt az adatbiztonság, adattárolás, adatokhoz való hozzáférés és az adatvédelem területein.
  • Változásmenedzser & Gatekeeper: Az ipar 4.0. nagy, részben diszruptív változtatásokat hoz magával. A komplexitást le kell bontani a gyakorlati megvalósítás lépéseire.

Hogyan fordítsuk versenyelőnnyé a pénzügyi terület innovációs potenciálját?

Tanulságos Freitag azon megállapítása, hogy a gazdasági területben olyan vállalati innovációs potenciál rejlik, amit eddig (jellemzően) kevéssé vettek figyelembe. A legtöbb vállalat szerinte sokrétű lehetőséget aknázhatna ki a további versenyelőnyök érdekében. Ebben központi szerepet játszik a pénzügyi terület általában és a CFO különösen. A megszokott analitikus képességek mellett a holnap CFO-ja kreativ képességekkel kell rendelkezzen. Az ő saját tevékenységének legfőbb premisszája az, mondta a Goodyear Dunlop pénzügyi igazgató asszonya, hogy megteremtse a termelékenység, a növekedés és a hatékonyság optimalizálásának keretfeltételeit a vállalat összes területe számára.

A CFO 4.0 hat fontos szerepköre

Forrás: haufe.de