A Budapesti Menedzsment és Controlling Fórum története infografikán

IFUA Horváth & Partners
2018. február 20.

A harmincadik Budapesti Menedzsment és Controlling Fórumra készülve visszatekintünk a konferencia elmúlt éveire, egészen a kezdetekig. Érdekességek és számok az eddig történtekről rajzban elmesélve.

A Budapesti Menedzsment és Controlling Fórum története infografikán

 

Az infografika tartalmát összefoglalva, 2018-ban már a harmincadik Budapesti Menedzsment és Controlling Fórumot (BMCF) rendezzük meg. Az első ilyen konferencián – amelynek még Budapesti Controllig Fórum volt a neve – a szakma alapjait ismertettük, a harmincadik konferencián pedig már a digitalizáció a fő téma, és nem csak a CFO-területen. Ezért adtuk az infografikának ezt a címet: A controlling alapjaitól a digitális vállalatirányításig.

Előzmények

A rendszerváltozás hajnalán hatalmas volt az érdeklődés a modern menedzsment módszerek, köztük a controlling iránt. Ezért jött létre 1989-ben a Budapesti Controllig Fórum (BCF) a Stuttgarti Controlling Fórum mintájára.

Az akkori gazdasági környezet miatt még a szervezés is nehézkesen ment, ezért az előzetesen felmerülő költségeket Horváth Péter, a Stuttgarti Egyetem Controlling tanszékének vezetője zsebből finanszírozta. 300 német márkát adott át erre a célra Dobák Miklósnak, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (ma már Budapesti Corvinus Egyetem) tanszékvezetőjének.

Az első Budapesti Controlling Fórum hatalmas érdeklődést váltott ki. 300 résztvevő jött el.

Névváltozás

2005-ben a konferencia neve Budapesti Menedzsment és Controlling Fórumra (BMCF) változott. Ebben az évben a „Kiválóság az irányításban” címet kapta a konferencia. A névváltoztatás mellett ez is jelezte a controlling szerepének megváltozását.

Előadók és részvétel számokban

1989 és 2017 között összesen 1041szervezettől érkeztek résztvevők. 341 előadás volt. Horváth Péter, a Stuttgarti Egyetem professzora, a Horváth & Partners csoport alapítója – akit Németországban „controllingpápa” néven emlegetnek – minden konferencián előadott.

A résztvevők összesen több, mint ötezren voltak. A szemléltetés kedvéért: ennyi ember 50 Volvo 7700-as csuklós buszban férne el. A látogatói rekordot egy hölgy tartja, aki 28 konferenciára ment el. A résztvevők összesen 130 – ebből 103 magyar és 27 külföldi – városból érkeztek. Vagyis majdnem minden harmadik magyar városból jött vendég.

CFO = Chief Future Officer? – ez már a XXX. Budapesti Menedzsment és Controlling Fórum címe. Ismét nagy változások előtt állunk.