A controllingpápa 20 perces ételreceptjei

*
2018. március 19.

Horváth Péter professzor, akit Németországban controllingpápaként emlegetnek, maga készíti el a vacsoráját, hogy friss, egészséges ételt ehessen, változatosan. De mivel nem szeretné, ha ez túl sok időt venne el tőle, controllerhez méltóan hatékonyan dolgozik: 20 perc alatt elkészül.

Az ő receptjei közül adunk közre hármat, de előtte eláruljuk néhány trükkjét:

  • a húsok hamarabb megsülnek, ha csíkokra vágjuk őket
  • a hal nem csak egészséges, de gyorsan el is készül
  • köretnek kiváló és gyors az előfőzött rizs, a rizstészta, a spagetti valamint a fűszervajjal megkent, felforrósított baguette
  • ha köretként krumplira vágyunk, azt meghámozva kockázzuk fel, főzzük meg sós vízben (10 perc), majd krumplinyomóval közvetlenül a tányérra nyomjuk ki
  • ha tényleg csak valami nagyon egyszerűre van energiánk, akkor süssünk ki egy szelet húst, tegyünk rá 1-2 karika paradicsomot, 1-2 bazsalikomlevelet és egy szelet mozzarellát, amelyet a serpenyőt lefedve ráolvasztunk a húsra
  • fontos a minőségi alapanyag, mert csak ilyen hústól és zöldségtől várhatjuk el, hogy hamar megpuhuljon

És most jöjjenek a receptek!

 

Sertésborda zsályával

Hozzávalók 1 főre:

  • 1 szelet sertésborda
  • fél evőkanál liszt
  • 25 dkg pármai sonka
  • 3-4 zsályalevél
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 7-8 dl zöldség alaplé
  • 1 kávéskanál citromlé

A hússzeletet vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, beszórjuk liszttel. A sonkát és a zsályaleveleket is felvágjuk vékony csíkokra. Az olivaolajat felforrósítjuk, majd folytonos keverés mellett 4-5 percig sütjük benne a húst, a sonkát és a zsályát. A zöldség alapléhez öntjük a citromlevet, mindent jól összekeverünk, és gyenge tűzön 4-5 percig főzzük. 1 csipet cukorral ízesíthetjük. Felforrósított baguette-et adhatunk hozzá.

 

Csípős pulykatál

Hozzávalók 1 főre

  • 7 dkg mie-tészta
  • 1 szelet pulykamell (kb. 15 dkg)
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál kesudió
  • 1 zöldhagyma
  • 1 darab piros paprika
  • 1 cm gyömbér
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál chili szósz
  • só, cayenne bors

A mie-tésztát a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük és lecsepegtetjük. Közben a pulykamell-szeletet előbb hosszában ketté, majd vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk és cayenne borssal ízesítjük. Kb. fél evőkanálnyi olajat felforrósítunk, a húst és a kesudiót folytonos keverés mellett 3-4 percig sütjük majd lefedve félretesszük. A zöldhagymát hosszában elfelezzük és 3 cm-es darabokra szeleteljük. A paprikát csíkokra vágjuk. A gyömbért megtisztítjuk és apróra felkockázzuk. Kb. fél evőkanál olajat felforrósítunk, mindent beleteszünk és kevergetve 3-4 percig sütjük. Hozzákeverjük a húst, a kesudiót és a tésztát, ízesítjük a szója- és a chili szósszal. További 3-4 percig sütjük.

 

Zelleres tonhal

Hozzávalók 1 főre

  • 15 dkg tonhalfilé
  • 1 apró darab gyömbér
  • fél teáskanál reszelt citromhéj (bio)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 szál zeller
  • 1 zöldhagyma
  • fél evőkanál olaj
  • egy kevés tejszín
  • só, bors, frissen reszelt szerecsendió

A halat vékony szeletekre vágjuk. A gyömbért meghámozzuk és felaprózzuk. A halszeleteket elvegyítjük a gyömbérrel, a reszelt citromhéjjal, fél evőkanál citromlével, sóval, borssal. A zellerszárat és a zöldhagymát felkarikázzuk. A zellerleveleket apróra vágjuk, és az újhagyma 1 evőkanálnyi felkarikázott zöldjét hozzáadva félretesszük. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, 3-4 percig lassú tűzön sütjük benne a zeller- és hagymakarikákat. Hozzáadjuk a halat és további 3-4 percig sütjük. Ráöntjük a kevés tejszínt, fél evőkanál citromlével, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Gyenge tűzön további 2-3 percig pároljuk. A végén rászórjuk az apróra vágott hagyma- és zellerzöldet. Előfőzött basmati rizst készítünk hozzá.

A controllingpápa 20 perces ételreceptjei