Hogyan tehetjük széppé a karácsonyt lezárások idején?

2020. december 08.

Bár ez a karácsony nem olyan lesz, mint amilyenre vágytunk, így is találhatunk benne örömet. Ennek érdekében gondolkozzunk el azon, hogy mit szeretünk a karácsonyban, s válasszuk ki azokat a dolgokat, amelyeket társasági összejövetelek nélkül is megtehetünk. Tűnődjünk el azon is, hogy valóban mindent szerettünk-e a nagy családi összejövetelekben? Mert ha inkább terhesnek tartottuk ezeket, akkor jó hír, hogy most van nyomós okunk a mellőzésükre. Egyszerűbb, bensőségesebb ünnepünk lehet.

Annie Spratt /Unsplash

 

Nézzünk meg öt tippet arra, hogy mit tehetünk meg minden további nélkül a jelenlegi körülmények között is!

 

 1. Díszítsük fel a lakást, a kertet!

  Sokan lelik örömüket abban, hogy a környezetüket ünnepi díszbe öltöztetik. Most akár még többet is tehetünk, mint a korábbi években. Akinek van kertje, kiválaszthat egy fát, amelyet feldíszít, az sem baj, ha az nem fenyőfa. De vásárolhatunk is egy cserepes fenyőt, amelyet majd elültetünk, vagy kölcsönözhetünk egyet a karácsonyi ünnepek idejére. Az ilyen kölcsönfenyőknek még jót is tesz, hogy nem visszük be őket a meleg lakásba. Akinek nincs kertje, az erkélyén állíthatja fel a kölcsönfenyőt.

 1. A közös programokat a szabadba szervezzük!

  Ha van kertünk, akkor az ott feldíszített fa alatt fogadhatjuk azokat a családtagjainkat, akikkel feltétlen találkozni akarunk. Ebben az esetben ne feledkezzünk meg a forró italokról és nassolnivalókról, például a sült gesztenyéről. Ha nincs kertünk, akkor valami közös szabadtéri programot tervezzünk. Sajnos, hóra néhány éve már nem számíthatunk, de egy közös biciklizés vagy erdei séta akkor is jó program. Ha gyerekek is jönnek a találkozóra, elvihetjük őket görkorcsolyázni. Ha pedig mégis lesz hó, akkor hurrá! Magától adódik a szánkózás, a hóemberépítés. A szabadtéri programokat olyan napszakra időzítsük, amikor van természetes fény, és persze a termoszt se felejtsük otthon!

 1. Ünnepeljünk online!

  Ha értekezletet lehet tartani online, akkor családi összejövetelt is. Videón keresztül megmutathatjuk egymásnak a karácsonyfánkat és a közös éneklésnek sincs akadálya. Persze a nagyszülőket ebbe egy kicsit nehezebb bekapcsolni, de ha olyan alkalmazást használunk, amelyik megengedi, hogy a másik fél egy bizonyos linket a böngészőjében nyisson meg, akkor ezt a feladatot az idősebb korosztály is nagy valószínűséggel meg tudja oldani. S ha már eleget beszélgettünk, elszórakoztathatjuk egymást egy karácsonyi kvízzel.

 1. Gyerekprogramok a bezártságban

  Mivel a gyerekeket most nem lenne helyes a veszélyeztetett nagyszülőknél parkoltatni, célszerű terveket kovácsolni az együtt töltendő szünidőre. Mi sem természetesebb, mint hogy süssünk-főzzünk együtt. De ne bonyolult dolgokat, hogy ki tudjuk élvezni a közös tevékenységet, és ne azon stresszeljünk, hogy elrontjuk-e az ételt. Fokozza a hangulatot, ha étkezéshez beöltözünk valamilyen karácsonyi szereplőnek, például télapónak, szarvasnak, angyalnak, báránynak vagy a háromkirályok egyikének. Szintén kézenfekvő családi program a társasjáték és a filmnézés, de belevághatunk valami szokatlanabb dologba is, mint a párnacsata, a bunkerépítés, a bábszínházas, és azt is kipróbálhatjuk, hogy egymás ruhájába öltözünk.

 1. Jótékony ajándékok

  Miközben ünneplünk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a járvány terjedése egyre több embert hoz nehéz helyzetbe. Akik pedig korábban is támogatásra szorultak, most még inkább igénylik a segítséget. Nem véletlen, hogy a világban mind többen úgy ajándékozzák meg egy-egy erre nyitott családtagjukat, barátjukat, hogy az ő nevében támogatnak egy jótékonysági szervezetet, s az erről szóló oklevelet adják ajándékba neki. Tavaly összegyűjtöttünk egy csokorra valót ilyen lehetőségekből. Az ilyen ajándékok szívet melengetőek, s covid-járvány idején külön előnyük, hogy az átadásukhoz nincs szükség személyes találkozásra.

 

Az IFUA Nonprofit Partner áttekintette, hogy a vele együttműködő közel 90 nonprofit szervezet hogyan végzi karácsonyi fundraising kampányát. A cikk itt érhető el.