Társadalmilag hasznos karácsonyi ajándékok

Vrannai Katalin
2019. december 10.

A karácsonyi ajándékozás sokszor felesleges pénzköltést jelent. Mert mit is adhatunk annak, akinek mindene megvan? A jóléti társadalmakban egyre többen teszik fel maguknak ezt a kérdést, s így válaszolják meg: adjunk inkább olyanoknak, akiknek nagyon kevés jutott. De nem a magunk, hanem valamelyik családtagunk, barátunk nevében, ezzel ajándékozva meg az illetőt.

 

Társadalmilag hasznos karácsonyi ajándékok

 

Felismerve ezt az igényt, külföldön mind több jótékonysági szervezet kínál lehetőséget társadalmilag hasznos karácsonyi ajándékok vásárlására. Nem csak általában kérnek támogatást, hanem dedikált célokra, például a fejlődő világban segítő szervezetek 100 gyermek himlőoltására vagy 5 szúnyoghálóra, hajléktalanokat támogatók egy fiatal karácsonyi vacsorájára, menekülteket segítők gyermekek olvasástanítására. Megadják, hogy mi mennyibe kerül, s az adományról oklevelet állítanak ki annak a nevére, akit az adományozó megjelöl. „Visszaadtad egy ember látását” – ez lesz a karácsonyi ajándék.

Magyarországon még nem nagyon széles a társadalmilag hasznos karácsonyi ajándékok kínálata, de azért vannak már példák. Ne feledjük azonban, hogy ha támogatást adunk ajándékba, tudnunk kell, hogy a megajándékozott milyen nemes célokat szeret – pont, ahogy egy klasszikus karácsonyi meglepetésnél is ismernünk kell a preferenciáit.

Az már gyakoribb, hogy jótékonysági szervezetek, társadalmi vállalkozások olyan termékeket árusítanak, amelyek eladásával a munkájukhoz teremtenek forrást. Ilyen ajándék vásárlásával őket támogatjuk.

Mindkét csoportból gyűjtöttünk példákat.

 

Jelképes ajándékok:

 

Életajándék

Mindössze hétezer forintért vissza lehet adni valakinek az életét, ugyanis ennyibe kerül meggyógyítani egy leprabeteget. A Lepramisszió a facebook oldalán hirdette meg az „Életajándékot”, amellyel kettős örömet lehet szerezni: a betegnek és a megajándékozottnak. Oklevelet állítanak ki a kívánt névre, igény szerint papíron vagy elektronikusan küldik el.

 

Adomány ajándékkártyák

Az UNICEF programjait ajándékkártya megvásárlásával is lehet támogatni, s ez az ajándékkártya kerülhet a fa alá. Ahogy írják: az életmentő segítségnyújtás jóérzését adhatjuk ajándékba. Az interneten már ezer forinttal is fel lehet tölteni a kártyát, amely lehet e-card vagy plasztik. Előbbit azonnal, emailben, utóbbit 48 órán belül, postán szállítják. A három támogatható program: tiszta ivóvíz, oltás, élelmiszer rászoruló gyermekeknek.

 

Fogadj örökbe egy jegesmedvét!

A WWF Magyarország programja, a klímaváltozás hatásának mérséklése érdekében. „A jelképes örökbefogadásról személyre szóló oklevelet állítunk ki, amely igény szerint más nevére is szólhat. Az örökbefogadás így egy eredeti és formabontó ajándékká válik” – írják honlapjukon. Az oklevél jöhet online is (környezetbarátabb), illetve bizonyos összeg felett plüssfigurát is lehet választani a támogatásért cserébe, de nem kötelező.

 

Csimpánz örökbefogadás a magyar Jane Goodall Intézetben

A kongói Tchimpounga rezervátumban a kihalás szélén álló csimpánzokat mentik, az ott lakók közül lehet jelképesen örökbe fogadni állatokat. Az örökbefogadás egy évre szól, meghosszabbítható. Tízezer forintos összegtől lehet támogatóvá válni, ezért az Intézet egy általános információkat tartalmazó anyagot küld a csimpánzokról, valamint életrajzot az örökbefogadott csimpánzról és oklevelet.

 

A mályi Madármentő Állomás betegeinek örökbefogadása

Az örökbefogadás minimális összege 3000 forint, ami egyéves nevelőszülői tagságra jogosít. A tagság meghosszabbítható. Az örökbefogadó már 3000 forint esetén névre szóló oklevelet kap az örökbe fogadott állat fotójával, nagyobb összeg esetén ajándékot is kap.

 

Téglajegy a Felelős Állattartás Házának megépítéséhez

A Rex Állatsziget új oktatóközpontjának megépítéséhez lehet téglajeggyel hozzájárulni. Aki legalább tizenötezer forint támogatást ad, annak postán elküldik az adományozást igazoló téglajegyet, és a nevét feltüntetik az Állatszigeten megépülő Felelős Állattartás Házának fogadótermében. A Rex Kutyaotthon Alapítványnak webshopja is van (lásd a cikk későbbi részében).

 

Füvészkerti növény örökbefogadása

A budapesti Füvészkertben valamennyi növény örökbefogadható. Az örökbefogadó emléklapot kap, valamint nevét és az örökbefogadott növényt/gyűjteményt emléktábla örökíti meg a Kert bejáratánál.

 

 

Tárgyi és élményajándékok:

 

Szabadulós játék érzékenyítéssel

A pécsi Specko közösségi térben speciális szabadulós játékokat lehet játszani, s közben megtapasztalni az érzékelés hiányosságait. Ajándékutalványukkal családi élmény és a jó ügy támogatása együtt ajándékozható.

 

Bátor Tábor webshop

A súlyos beteg gyermekeknek komplex terápiás rekreációs programokat kínáló Bátor Tábor Alapítvány webshopjának kifejezetten karácsonyi kínálata is van.

 

Szuno

Az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolájába járó gyerekek rajzai alapján a szülők készítik az itt kapható termékeket. A Szuno termékek megvásárlása azok készítőit és családjaikat segíti. A kelet-magyarországi hátrányos helyzetű közösségeket támogató Igazgyöngy Alapítvány másik webshopja a gyerekek rajzaival díszített termékeket forgalmaz.

 

Down Alapítvány webáruháza

Az itt kapható kézműves termékeket fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítették. A vásárlás a készítők önálló életvitelét és társadalmi integrációját támogatja.

 

Maacraft

A MAACRAFT foglalkoztatási programjában autizmussal élő, értelmi sérült fiatalok készítenek egyedi termékeket designerek segítségével. Ezeket lehet itt megvásárolni.

 

Autistic Art

Az itteni vásárlás az autista lakóotthonokat és az ott folyó művészeti program fennmaradását támogatja.

 

Bike Maffia Shop

A fiatal kerékpárosok által létrehozott egyesület olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak. A webshop termékei is a biciklis kultúrához kapcsolódnak.

 

Rex Kutyaotthon webshop

A termékek vásárlásával a Rex Alapítvány védenceinek eltartásához lehet hozzájárulni.