Egyetemistaként bulik helyett üzleti terveket írtunk és különböző versenyekre jártunk – Interjú Dr. Vinnai Balázzsal, az IND Group tulajdonos ügyvezetőjével

IFUA Horváth & Partners
2012. június 21.

Az 1997-ben alapított IND Group egy évtized alatt vált miskolci egyetemisták kis portálfejlesztő cégéből élenjáró internetes, mobiltelefonos banki rendszerek globális szállítójává, eközben pedig számos díjjal is gazdagodott. Interjúalanyunk is több komoly elismerésben részesült az évek során – szerinte sikerük egyik alapja, hogy társaival az első pillanattól fogva nemzetközi célokat tűztek ki, iparáguk legjobbjaival szerettek volna versenyezni.


Ön 2004-ben megkapta "Az év üzletembere BAZ megyében" és "Az év 5. legbefolyásosabb vállalkozója"címeket, 2005-ben "Az év fiatal Informatikai Vállalkozója" lett. 2006-ban az Ernst & Young a "A Jövő ígérete" díj győztesének választotta. Húszévesen, másodéves egyetemistaként alapította meg barátaival webdesignnal és web-alapú alkalmazások fejlesztésével foglalkozó vállalkozását, mely azóta Európa egyik vezető banki szoftverszállítójává vált. Az IND Group integrált front-office megoldásaival az online és mobil banki szolgáltatásokban találkozhatunk. Mit gondol, mi a sikerük titka (itthon és külföldön)?

Ha a sikerről beszélünk, akkor két kulcsfontosságú tényezőt emelnék ki: a hitelességet és azt, hogy bármi történjék is, maradjunk az eredetileg eltervezett úton. Mi már a cégalapításkor elhatároztuk, hogy nem a gyors pénzkeresés a cél, hanem az, hogy egy nemzetközileg is sikeres vállalatot hozzunk létre. Bulik helyett üzleti terveket írtunk, különböző versenyekre jártunk, és kitartóan haladtunk előre azon az úton, amit előre kijelöltünk magunknak. Webfejlesztéssel indultunk, főleg németországi ügyfeleknek dolgoztunk, majd a dotkom lufi kipukkadása után sikerült felvásárolni a német partnercégünket, így annak ügyfeleit is megszereztük. Azóta pedig elértük – és ez nem is titok -, hogy online banki innovációinkkal jóval a piac előtt járunk, és a trendek elé nézve fejlesztjük megoldásainkat.

Az IND működése során több díjat is nyert: 2002-ben a Deloitte közép-európai Technology Fast 50 versenyén első helyezést ért el (azaz Közép-Kelet Európa leggyorsabban fejlődő technológiai cége lett), 2003-ban Miskolc Város Nívódíját nyerte el, majd a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület által adományozott "Év vállalata 2007" címet. Mi volt a legnagyobb kihívás a folyamatos növekedés során?
Kis, magyar cégként helytállni a nyugati piacokon nem volt egyszerű, de a következetesség és kitartás eredményre vezetett – soha nem kötöttünk kompromisszumot, ha a termékeink minőségéről volt szó, és ez nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy pozitív képet alakítsunk ki magunkról.

Véleménye szerint hogyan tudja támogatni a controlling az innovatív termékek piacra juttatását? Önöknél a cégben hány fő és mióta foglalkozik controllinggal?
A controlling nem kifejezetten az innovációt vagy a forradalmi termékek kifejlesztését támogatja, hanem egy olyan hátteret ad az egész cég működéséhez, aminek köszönhetően az egyes részfeladatok, így a fejlesztés is hatékonyabban tud működni. Emellett fontos megemlíteni azt is, hogy egyensúlyba hozza a fejlesztési invesztíciót vagy beruházási költségeket és a tervezett várható bevételeket. Az IND-nél jelenleg egy munkatárs foglalkozik controllinggal, aki 2007-ben csatlakozott a csapathoz, de már a kezdetek óta létezik a funkció/tevékenység.

2007-től az Informatikai Vállalkozások Szövetségének Innovációs és Szoftverfejlesztési Alelnöke, ezen minőségében legfőbb célja összefogni és segíteni a Magyarországon működő innovatív cégeket, amelyek versenyképességük kulcsát a folyamatos fejlődésben, a termékek, szolgáltatások, folyamatok fejlesztésében látják és tevékenyen tesznek is ezért.
Pályafutása az innováció – méghozzá a sikeres, megvalósult innováció jegyében zajlik. Milyen tanácsot adna jelenlegi kezdő vállalkozásoknak? Hogyan vihetik sikerre innovációs elképzeléseiket?

Mi annak idején belevetettük magunkat az ismeretlenbe – megalapítottuk a cégünket, és kitartóan dolgoztunk a sikerért, de nagyon sok mindent csak eközben tanultunk meg. Ha valaki biztosabb alapra szeretné építeni a saját vállalkozását, annak mindenképpen azt tanácsolom, hogy mielőtt belevág, töltsön el néhány évet egy multinacionális vállalatnál, mivel ott rengeteg olyan dolgot megtanulhat, ami a későbbiekben sokat segíthet a vállalat alapításakor és működtetésekor is. Másik tanácsom, hogy ne féljenek nagyot álmodni.

Mit vár el ügyvezetőként, tulajdonosként a controllingtól?
Mint minden for profit cégben, így nálunk is kulcskérdés a nyereség maximalizálása és a gazdaságos működés – természetesen úgy, hogy mindig, mindenhol megfelelő körülményeket biztosítsunk a hatékony munkavégzéshez. Emellett a controlling segít a hosszú távú finanszírozhatóság biztosításában is, de a döntéselőkészítésben is fontos szerepe van.

Véleménye szerint mik a jó vezető legfontosabb feladatai? Ön mire fordít kiemelt figyelmet?
Személy szerint vezetőként komoly kihívásnak érzem a feladatok delegálásának problémáját: amíg négyen voltunk, mindannyian jobban elmélyedtünk a cég ügyeiben – most, egy több száz fős vállalat élén állva már lehetetlen, hogy mindig mindent a saját kezünkben tartsunk. Nekem is meg kellett tanulnom azt, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket továbbra is magamnál kell tartanom, és melyek azok, amiket tovább kell adnom a jobb működés érdekében. Ennek az egyensúlynak a megtalálása, majd megtartása nagyon fontos egy vezető életében.

Milyen szempontok szerint választja ki gazdasági, controlling munkatársait? Mit tanácsol, mire figyeljenek oda a controlleri pozícióra pályázók az állásinterjúkon?
Nagyon fontos a szakirányú végzettség, és kedvező esetben a multinacionális cégeknél megszerzett szakmai tapasztalat. Proaktív szemléletű munkatársakat keresünk, akármilyen pozícióról legyen is szó, nincs ez másként a controlling esetén sem. Emberi oldalról pedig elengedhetetlen a pontosság, a következetesség és a megbízhatóság, illetve az IND csapatba való beilleszkedés képessége – ha ezekkel kapcsolatosan pozitív az első benyomás, akkor az alapvetően a pozitív irányba billenti a mérleget egy állásinterjún.

 

Névjegy
Dr. Vinnai Balázs a jogi egyetemen szerzett diplomát. 1997-ben alapította gyerekkori barátaival az IND Groupot. A vállalat egy évtized alatt vált miskolci egyetemisták kis portálfejlesztő cégéből élenjáró internetes, mobiltelefonos banki rendszerek globális szállítójává, eközben pedig számos díjjal is gazdagodott. Vinnai Balázs is több komoly elismerésben részesült az évek során – szerinte sikerük egyik alapja, hogy társaival az első pillanattól fogva nemzetközi célokat tűztek ki, iparáguk legjobbjaival szerettek volna versenyezni.

 

Cimkék: , , , , ,