Előz a Tablet

Havas Levente
2012. február 02.

Meghökkentő hír, hogy az Apple vált a világ vezető PC gyártójává, miután több mint 15 millió iPadet értékesített a tavalyi negyedik negyedévben. Legalábbis itthon meghökkentő, mert hazánkban még a felsővezetők, a kíváncsiak és a trendik huncutságának számít a Tablet, nem pedig munkaeszköznek, ahogy a PC-re tekintünk.

Meghökkentő hír, hogy az Apple vált a világ vezető PC gyártójává, miután több mint 15 millió iPadet értékesített a tavalyi negyedik negyedévben. Legalábbis itthon meghökkentő, mert hazánkban még a felsővezetők, a kíváncsiak és a trendik huncutságának számít a Tablet, nem pedig munkaeszköznek, ahogy a PC-re tekintünk. Pedig ha jól belegondolunk és meg is tapasztaljuk, tényleg a 21. század PC-je a Tablet. Aki döntést hoz, menedzsel / irányít, szervez, kereskedik, vagy ügyfelet / partnert látogat, annak bőven elég, sőt számos pluszt szolgáltatást is kap. Aki pedig "nehéz" munkát végez, az az "igazi" PC-jét már feltuningoltan vette, ami jó ideig ki tudja szolgálni, s Tabletjének egyben szervere is lehet. Amikor meg feláll mellőle, akkor az egyszerű, fizikailag elérhető élményt nyújtó Tablet tudja kikapcsolni.

Ha végigvesszük az IT-s szakkifejezéseket, akkor van Desktop (asztali számítógép), ami lehet PC (Personal Computer), WS (Workstation), TC (Thin Client). Mai fejjel a WS a munkagép (ezek terén a laptopok átveszik az asztali PC-k helyét), s a PC és a TC helyére jó eséllyel pályázik a Tablet (táblagép). Ha így nézzük, és megismertük már a táblát, akkor nem is annyira meghökkentő az Apple-ről szóló hír.

S hogy miért pont az iPad? Amiért a Ford. Amiért a Lego. Amiért az IKEA. És még sorolhatnánk.
Prototípus.