Fordulatot hoz 2015 az amerikai gyártóiparban

Összefoglaló: IFUA Horváth & Partners
2015. január 21.

A 2015-ös év mérföldkő lesz az amerikai gyártóipar számára, véli John Zegers, a Georgiai Gyártási Innovációs Központ (Georgiai Center of Innovation for Manufacturing) igazgatója. Meglátásait hat pontban foglalta össze. 

A 2015-ös év mérföldkő lesz az amerikai gyártóipar számára, véli John Zegers, a Georgiai Gyártási Innovációs Központ (Georgiai Center of Innovation for Manufacturing) igazgatója.

Meglátásait hat pontban foglalja össze.

1. A visszaszervezés (reshoring) folytatódni fog –  bár lassabb ütemben

A reshoring folyamata tovább fog folytatódni 2015-ben. A legfontosabb tényezők: a szállítási és energiaköltségek, az adott termékek iránti piaci kereslet, a bérköltségek változásai, a megfelelően képzett munkaerő elérhetősége, az adó- és szabályozási politikai fejlemények, a tőke rendelkezésre állása és az árfolyamtendenciák mind a célzott visszaszervezést támogatják.

Sok esetben az amerikai földgáz növekvő bősége lesz a folyamat mozgatórugója, mert ez gazdaságosabbá teheti a gyárak működését, és új lehetőségeket kínál a termékek és szolgáltatások terén is. Becslések szerint ez a tényező Amerika-szerte 1 millió munkahelyet teremthet a gyártóiparban.

A nagyobb súlyú termékeknél az sem mellékes, hogy a távolabbi régiókból történő szállítás magasabb költségei összeadódnak a távoli országokban, például Kínában is egyre növekvő bérköltséggel. Mindez szintén arra ösztönzi az acélgyártókat és egyéb nehézipar késztermékek gyártóit, hogy a tengerentúlról visszatelepítsék a gyártási tevékenységet Amerikába, ahol ezeket a termékeket végül értékesítik. Az ellátási lánc lerövidítése is fontos tényező.

2. USA-szerte a gyártási tevékenység fellendülése várható

John Zegers az elmúlt évek stagnálása után 4-5%-os növekedést jósol 2015-re a nemzeti beszerzési menedzser index (Purchasing Managers Index) adatai alapján, amely 2014 novemberében 58,7-en állt. A szakember azonban azt is hozzáteszi, hogy a gyártási foglalkoztatottság nem fog ugyanebben az ütemben növekedni, mert a gyárak és azok működtetése időközben produktívabbá és hatékonyabbá válik.

3. A Big Data nagy eredményességhez vezet

A CSC Global CIO Survey eredményeiből az derült ki, hogy a gyártók 81%-a szerint a Big Data pozitív hatást gyakorol a termelésre és az eredményességre. 65%-uk szerint a Big Data egy olyan stratégiai fontosságú üzleti cél, amely előre visz. Zegers szerint a trend folytatódni fog, de 2015-ben a legmeghatározóbb tényező mégis az Internet of Things (IoT) széleskörű bevezetése lesz.

Az összekapcsolt gyárak koncepcióját és a mobilitás-alapú gyártást a szenzoros technológiák elterjedése támogatja. Az internet segítségével egyszerűbben lehet majd irányítani az eszközöket, és hatékonyabbá válik a hibák azonosítása mellett a döntéshozatal is. A webböngészők sok olyan feladatot átvehetnek, amelyeket korábban teljes teamek végeztek el. Az online elérhető összekapcsolt gyárak működése számtalan adatot szolgáltat majd. 2015-ben világossá válik, hogy az adathalmaz ésszerű kezelése alapvető fontosságú az eredményes működéshez.

4. Megnőnek a prediktív karbantartási technológiákba történő beruházások

Az amerikai gyártók lényegesen többet áldoznak 2015-ben a prediktív karbantartási technológiákra, véli Zegers. A jobb és olcsóbb szenzoros technológiák elterjedése az összekapcsolt gyárak trendjével együtt kedvező lehetőséget teremt a prediktív karbantartási technológiák megvalósítására, amelyek lerövidítik az üzemszüneti fázisokat, ezáltal hozzájárulnak az eredmény növeléséhez.

Zegers két példát is hoz saját tapasztalatai alapján. Egy georgiai vállalat a polimerek öregedésére vonatkozó tudásanyagot felhasználva olyan szenzorokat fejlesztett ki, amelyek még az előtt előrejelzik, mikor kell kicserélni a szigetelést a motorokban, generátorokban vagy száraz transzformátorokban, mielőtt a hiba fellépne. Egy atlantai gyártó pedig egy olyan integrált szenzorrendszert fejlesztett ki, amely bekapcsolt és kikapcsolt állapotban is jelzi a szivattyúk állapotát a hulladéklerakókban.

Zegers szerint a katasztrofális meghibásodások és a felesleges karbantartási költségek elkerülése érdekében a jövőben egyre több iparág fordul majd ezekhez a megoldásokhoz, és a Reliable Plant című szakmai lap egy cikkére hivatkozva azt jósolja, hogy a gyártóberendezések állapotát megfigyelő eszközök globális piaca 2015-ben eléri a 2,1 milliárd dolláros méretet.

5. Egyre többet invesztálnak a munkaeszközökbe

Zegers szerint a fentiekből az következik, hogy 2015-ben az USA a hazai gyártás igazi reneszánszával szembesül.

Mindez az avulttá vált berendezések lecserélésére és új, jobban teljesítő, hatékonyabb és megbízhatóbb munkaeszközökbe való beruházásokra ösztönzi a gyártókat. A meglévő eszközök működésének hatékonyabbá tételét sok helyen szoftverekkel oldják meg.

6. A gyártás nagyobb mértékben nő, mint a GDP

2014 decemberében az Institute of Supply Management bocsátott ki egy jelentést, amely szerint 15 különböző gyártószektorban várható a bevételek növekedése, és az amerikai gazdaság fő mozgatórugóját jelentő tőkeberuházások 3,7%-kal emelkednek a gyártóiparban. A beszerzési és ellátási vezetők körében végzett felmérés során a válaszadók 67%-a vélte úgy, hogy a 2015-ös év bevételei magasabbak lesznek a 2014-esnél. A válaszadók 5,6%-os nettó bevételnövekedést remélnek 2015-ben, szemben a 2014-re jósolt, csupán 3,6%-os értékkel.

Mindez John Zegers szerint komoly fellendülést hoz 2015-ben az amerikai gyártóvállalatok életében, ami hozzásegíti az iparágat ahhoz, hogy hosszú idő után újra túlszárnyalja növekedésben a GDP-t.

Forrás: Industryweek.com