Munkavédelem és hatékonyság egyidőben

ViveLab Ergo - IFUA Horváth & Partners
2019. február 18.

A vállalat hatékonyságát is növelheti, aki okosan alkalmazza az idén júniustól életbe lépő új munkavédelmi szabályt.

Fél éven belül megjelenik az MSZ EN 1005-4:2005+A1:2009 szabvány teljes egészében magyar nyelvű változata, mely hivatalosan is munkavédelmi szabálynak fog minősülni. Nem lesz „átmeneti idő”, az új szabályt a szabvány a kihirdetésétől kezdve alkalmazni kell.

Az új szabvány a géphez viszonyított, munka közbeni munkavállalói testtartások és mozgások értékelésével foglalkozik. A munkáltató akkor felel meg a munkavédelmi törvénynek, ha kiküszöböli azokat a mozdulatokat, amelyek mozgásszervi sérülésekhez és megbetegedésekhez vezethetnek.

A ViveLab Ergo munkahelyi ergonómiai felmérései szerint a magyarországi gyártó- és feldolgozóipari munkahelyek jelentős része nem felel meg az említett szabvány követelményeinek. Így a szűkös határidő miatt ajánlott mielőbb intézkedni.

Hogyan lehet megfelelni a szabványnak?

Ma már van lehetőség a szabvány által megkívánt paraméterek objektív, műszerekkel történő mérésére. Rendelkezésünkre áll a megfelelő mozgásrögzítő technológia, az ergonómiai elemző szoftver, valamint az analízis riport értelmezéséhez és az intézkedési terv összeállításához szükséges szakértelem.

A virtuális minőségellenőrzéssel prototípusgyártás nélkül vizsgálni lehet a törvénynek való megfelelést, így a munkáltató még az átalakítás előtt megbizonyosodhat a beruházás eredményességéről, számolni tud a költségekkel, megtérüléssel. Így nem fenyeget a munkavédelmi büntetés, a későbbi korrekcióval járó üzemleállás, idő- és pénzkiesés, továbbá elkerülhető a terhelésből adódó sérülés, váz-izomrendszeri megbetegedés.

A cégek saját érdeke is a szabványnak való megfelelés

A rossz munkakörülmények, a túlzott fizikai terhelés, a mozgásszervi megbetegedéseket okozó munkahelyek különösen nagy problémákat okoznak a munkaerőhiánnyal küzdő vállalatoknak. A KSH legfrissebb, 2016-os adatai szerint a táppénzes esetek 25%-a csont- és izomrendszeri vagy kötőszöveti betegségekből adódott.

Az új szabvány szerint kialakított munkaállomásokkal elérhető az efféle okokból adódó költségek csökkentése, a munkaerő megtartása, a megváltozott munkaképességűek és idősebb munkavállalók visszaintegrálása a munkaerőpiacra. Az optimalizációval nemcsak a szabványoknak felelhetünk meg, de hatékonyabb munkafolyamatot alakíthatunk ki. Hosszú távon növelhetjük a munkavállalói elégedettséget, a teljesítményt és a produktivitást. Továbbá egy ergonómiai átvilágítás segíthet azonosítani, mely gyártósori munkahelyek automatizálása hozhatja a legnagyobb hasznot, valamint hogyan lehet hatékonyan és biztonságosan összehangolni az ember és a gép által végzett munkafolyamatokat. Így az Industry 4.0-ban érdekelt vállalatok számára is fontos tervezési szemponttá válik az ergonómia.

Egy megvalósult példa

Egy csomagolóállomáson női dolgozók 45 kg-os ipari méretű porszívókat csomagoltak kartondobozokba. Voltak ugyan emelőgépek, de a dolgozók a konstrukciós hibák miatt ezeket nem merték használni. Az áttervezés célja az erőkifejtés mértékének minimalizálása, a munkavégzéshez szükséges testtartások optimalizálása volt. Az intézkedési terv javaslatai alapján nem csak a törvénynek sikerült megfelelni, de a ciklusidő termékenként közel 5 perccel csökkent. Így 1,5-szeresére nőtt a termelékenység.

 

Ha érdeklődik a téma iránt, keresse Bodnár Viktóriát, az IFUA Horváth & Partners ügyvezető partnerét! E-mail: viktoria.bodnar@horvath-partners.com