Hamarosan a robotok adnak munkát a controllereknek – Bosch Advanced Analytics

Összefoglaló: IFUA Horváth & Partners
2016. október 26.

Dübörög a Boschnál az Ipar 4.0-ra való átállás. A világ egyik vezető műszaki és elektronikai gyártójának Stuttgarti adatközpontjába a csoport 11 gyárából nagyságrendileg 6000 gép küld adatokat. Ezeket az adatokat felhasználva a Bosch további automatizációt, energiahatékonyság növelést és újfajta termékfejlesztést, szolgáltatások nyújtását tűzte ki célul.

A célok ambiciózusak, hiszen az új technológiáktól – mint pl. az összekapcsolt összeszerelő sorok és prediktív karbantartás – 2020-ra 1 mrd euró működési költség megtakarítást várnak. De nem csak a költségcsökkentés a cél, hanem az adatvezérelt termékfejlesztésen (mint pl. az iBooster) és szolgáltatások nyújtásán keresztül az árbevétel 1 mrd eurós növelése is.

Ehhez a modellhez viszont már nem a kékgalléros munkások nagy tömegére van szüksége a Boschnak, hanem olyan mérnökökre, üzleti intelligencia szakértőkre, termelési kontrollerekre, akik fejleszteni tudják ezeket az új rendszereket és elemezni a rendelkezni álló hihetetlen mennyiségű adattömeget. A Bosch számára az egyik legégetőbb kérdés ezen szakemberek elérhetősége a munkaerőpiacon.

Teljes változat: TechnologyReview