Hogyan szerettesse meg magát a controller?

A rovat szerkesztője ajánlja
2015. június 25.

Ha rosszak a számok, ne a vezetőkkel, hanem az érintettekkel beszéljünk először – javasolja Dr. Andreas Klein, az SRH Heidelbergi Főiskola professzora, a „Soft skills für Controller” című könyv szerkesztője. Az előítéletek lebontásáról kérdeztük.


Ha rosszak a számok, ne a vezetőkkel, hanem az érintettekkel beszéljünk először – javasolja Dr. Andreas Klein, az SRH Heidelbergi Főiskola professzora, a „Soft skills für Controller” című könyv szerkesztője. Az előítéletek lebontásáról kérdeztük.

A controllert a számok emberének tartják – írja a „Soft skills für Controller” című könyv bevezetőjében. Magyarországon rosszabb a helyzet: gyakran előfordul, hogy a társosztályokon dolgozók ellenőrnek tekintik a controllereket. Mit javasol, hogyan tudnák a controllerek eloszlatni ezeket az előítéleteket?

Az előítéleteket mindig csak szorgalmas munkával lehet felszámolni, és ez természetesen nem megy egyik napról a másikra. Az előítélet a rólunk alkotott kép része, ilyen az is, hogy mások ellenőrnek tekintenek bennünket. A legtöbbször nem csak egyetlen kép él rólunk, hanem annyiféle, ahány emberrel kapcsolatba kerülünk. Ezzel szemben áll az önképünk, az, ahogy mi látjuk saját magunkat. Ez sem csak a valóságot tartalmazza, benne vannak a vágyálmaink is. Ennek tudatában kell lennünk.

A cél az, hogy a rólunk alkotott képet összhangba hozzuk az önképünkkel. Ez nem megy magától és azonnal, folyamatos meggyőző munkára van szükség. Fontos, hogy rendszeresen beszéljünk egymással, és megértsük a különböző szerepeket. Kezdetben olyan banális dolgokat kell világossá tennünk, mint hogy az alapadatok nem a controllingon keletkeznek, hanem ezekért az érintett szakterület felelős. Ennek során a controllernek inkább közvetítő szerepet kell játszania, és nem a hierarchia részeként kell pozícionálnia magát.

Sokat segít, ha a cég vezetői aktívan támogatják ezt a folyamatot. Ha kedvezőtlen fejlemények esetén a vezetők például mindig a controlling osztályt tekintik az információ forrásának, akkor ez aligha támogatja a bizalomépítést.

Nyilván sok olyan személyes élménye van, amikor egy értékesítési-, marketing-, HR vagy más menedzsert kellett meggyőznie arról, hogy nem ártani, hanem segíteni akar neki. Elmesélne egyet ezek közül? Mi vezetett a megértéshez?

Gyakran adódik ilyen helyzet adatgyűjtéskor és a havi-, negyedévi adatok feldolgozásakor. Tegyük fel, hogy ezek az egyik részleg esetében szokatlanul kedvezőtlen eltérést mutatnak a tervtől. Ilyenkor az a helyes, ha a controller felveszi a kapcsolatot a részleg vezetőivel még azelőtt, hogy prezentálna a cégvezetésnek, és felajánlja, hogy segít az adatok kommentálásában és a megfelelő intézkedések kialakításában. Így, amikor a cégvezetők elé kerül a riport, az adott részleg felelős vezetője fel tudja mutatni, hogy tisztában van a helyzettel, és már dolgozik is annak rendbehozatalán. Ez nem változtat a számokon, de előremutató perspektívába helyezi azokat. A lényeg az, hogy a szembenállást (Ki rontotta el a dolgot?) – az „egy csónakban evezünk” érzése váltja fel (Együtt oldjuk meg a problémát!).

Egy controller számára szép karrier, ha előbb CFO, majd CEO válhat belőle. Mire van szükség ahhoz, hogy valaki ilyen karriert futhasson be?

A megfelelő szaktudás mellett, amelynek a controller általában teljességgel a birtokában van, mindenekelőtt a társas képességek játszanak fontos szerepet. Egy vezetőnek öntudatosnak kell lennie, de emellett képesnek kell lennie felelősséget vállalni másokért, és empátiával is rendelkeznie kell.

Dr. Andreas Klein professzor az SHR Heidelbergi Főiskolán, szakterülete a controlling és a nemzetközi számvitel. Korábban tíz éven át egy nemzetközi tanácsadó cégnél dolgozott. Társszerkesztője a „Der Controlling-Berater” kiadványsorozatnak.

Az interjút Vrannai Katalin készítette.