Horváth Péter díj 2016

Összefoglaló: IFUA Horváth & Partners
2016. december 01.
champ-1316396

Kép: michael lorenzo/freeimages.com

A 2016-os Horváth Péter díjat Dr. Andreas Aschenbrückernek ítélték  „A gyógyszeripari cégek ellátási láncának kockázatkezelése“ című disszertációjáért. A kutatás az ellátási lánc menedzsment kockázatokra gyakorolt speciális hatásaival foglalkozik – úgymint szállításképtelenség és visszahívás. A 25 ezer euróval járó díjat a szeptember végi Stuttgarti Controller Fórum keretében adták át ünnepélyesen.

Üzleti relevancia elefántcsonttorony helyett

A tudományos értekezéseket a gyakorló szakemberek részéről gyakran éri az a vád, hogy túl elméleti vonatkozásúak vagy túl elvontak, és nem lehet őket a gyakorlatban felhasználni. A Horváth Péter díj – és különösen az idei díjazott munka – ezt hivatott cáfolni, mert elvárás a nyertessel szemben, hogy az üzemgazdasági elveknek a gyakorlatban is alkalmazható példájával szolgáljon.

Kiemelt figyelmet kapnak a gyógyszeripari botrányok

Dr. Aschenbrücker a Stuttgarti Egyetem Technológia- és Folyamatmenedzsment intézetében, Prof. Mischa Seiter doktoranduszaként írta munkáját. A disszertáció célja, hogy hozzájáruljon a gyógyszeripari ellátási lánc kockázatkezelésének javításához. Tartalmát tekintve a gyógyszeripari termékek szállításképtelenség és a visszahívásának problémájával foglalkozik, az alábbi okokból kifolyólag:

  • A lakosság véleménye szerint a gyógyszerek megbízható szállításának kiemelt jelentősége van.
  • A visszahívási akciók proaktív intézkedésként a páciensek hibás termékek miatti elfordulását és a károk bekövetkezését hivatottak megelőzni.
  • A témakörben érintett lényeges gazdasági mutatók: reputáció, vállalati imázs, vevői elégedettség, árbevétel, felmerülő többletköltségek.
  • Miként a gyógyszerek nem „normális” termékek, a munka nemcsak a gazdasági, de társadalmi hatásokkal is foglalkozik, rámutatva ezzel a vizsgált terület érzékenységére.

A szerző arra keresi a választ, hogy

  • milyen gazdasági következményekkel jár a gyógyszeripari termékek szállításképtelensége és visszahívása a gyógyszergyártó imázsára a Supply-Chain-en belül
  • milyen hatása van a gyógyszeripari vállalatok ellátási láncának tervezése a termékek sikertelen szállítmányozására és visszahívására
  • hogyan lehet az ellátási lánc menedzsment befolyását az ellátási lánc kockázatkezelésének javítására használni a gyógyszergyártók esetében

Forrás: Haufe.de

Mentés

Mentés