IFRS-átállás: harc a számvitel és a controlling között? IFRS-átállás után a vállalati pénzügyi terület gyökeresen átalakul

Vida Gábor
2016. december 01.

Gondolta volna, hogy a 200 ezer forintos laptopja vásárlás után egy évvel a magyar számviteli standardok (MSZSZ) alapján számolva még 160 ezer forintot ér, de a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint már csak 100 ezret? Hét év múlva meg MSZSZ szerint nem ér már semmit, de IFRS szerint a könyvekben még 20 ezer forinton, piaci értéken kell szerepeltetni? Az IFRS-átállás számos effajta változást hoz.

IFRS-átállás után a számvitel és a controlling között szoros lesz az együttműködés

IFRS-átállás után a számvitel és a controlling között szoros lesz az együttműködés

IFRS-ben becsülni kell.

A szembeszökő különbséget az okozza, hogy MSZSZ alapján előre meghatározott, jellemzően lineáris értékcsökkenéssel számolunk. Akár két év alatt leírhatunk nullára egy eszközt, miközben még mindig használjuk. IFRS-ben viszont az átértékelési modell alkalmazása esetén meg kell becsülni a tárgyi eszközök valós értékét. Ekkor nem fordulhat elő, hogy nulla forinton tartunk nyilván valamit, amit még használunk, hiszen ha használható, akkor van valós értéke, s a könyvekben is ennek kell szerepelnie.

Hasonló a helyzet az árbevétellel is. MSZSZ esetén a számvitel a számlák alapján könyvel, míg IFRS-ben meg kell becsülni, hogy mennyi a várhatóan befolyó pénz. Így aztán az IFRS szerinti árbevétel akár néhány százalékkal is kevesebb lehet az MSZSZ szerintinél.

Teljes átalakulás előtt áll minden CFO szervezet.

Nagy kérdés, hogy ha egy vállalat áttér IFRS-re, ki végzi majd el a szükséges becsléseket. A számvitel? A controlling? Az érintett szakterület? Valószínűleg közösen: új folyamatok, új munkamegosztás alapján. Hosszútávon a teljes CFO terület meg fog változni.

Az IFRS-t használó üzleti világban nem különül el a controlling és a számvitel; egységes pénzügyi szervezet (finance) van. Itthon is ez a jövő azoknál a cégeknél, ahol megvalósul az IFRS-átállás.

Az IFRS-átállás után teljesülhet a CFO álma.

Minden CFO arra vágyik, hogy a döntések alapja közös, egységes adatforrás legyen. Van, ahol ezt „single source of truth”-ként emlegetik, van, ahol „one finance”-ként. Divatos szlogenek ezek minden nemzetközi nagyvállalatnál. Ezt analitikus IFRS-re áttérve sokkal könnyebben lehet elérni, mert az üzleti tartalmak már a számvitelben leképeződnek. Így a controllingnak nem kell korrekciókat végeznie ahhoz, hogy a döntéstámogatáshoz üzletileg releváns adatokat kapjunk.

Lesz-e harc?

A CFO-nak és a többi érintett vezetőnek foglalkoznia kell azzal, hogy ne alakuljon ki pozícióharc, ami pedig szervezeti változásoknál könnyen beindul a munkatársak között. A cél a számvitel és a controlling együttműködése, az egységes finance szervezet kialakítása. A CFO álma csak így valósulhat meg.

Kapcsolódó tartalmak:

analitikus_ifrs

1. Analitikus IFRS – megéri átállni! (videó)

2. Az IFRS-átállás controlling vonatkozása

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Cimkék: ,