Ipar 4.0 a Knorr-Bremse Rail Systems Budapestnél Interjú Tavaszi Tivadar ügyvezető igazgatóval

2018. április 14.

A robotizációnak csak hosszú távon lesz hatása a munkaerőpiacra, de mindig is szükség lesz fizikai munkát végző szakemberekre. Valószínűleg el fog tolódni a szakemberigény a magasan képzett technikusok, gyártó mérnökök irányába – vélekedik Tavaszi Tivadar, a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest ügyvezető igazgatója. Az Ipar 4.0-ról kérdeztük.

Ipar 4.0 a Knorr-Bremse Rail Systems Budapestnél

A Knorr-Bremse Rail Systems budapesti gyára / Fotó: Knorr-Bremse

– A Knorr-Bremse csoport a világ vezető fékrendszer-gyártója vasúti és haszongépjármű területen. Mennyiben más az Ipar 4.0 a Knorr-Bremse Rail Systems Budapestnél, mint a leginkább ismert személygépjármű iparban?

– Az Ipar 4.0 nagyon sok témakört ölel át és többek között azt célozta meg, hogy egyedi igényekre szabott, nem szériális termékeket biztosítsunk a vevők részére. Mi ezt úgy fogalmaztuk meg, hogy a vasúti járműveket nem gyártják, hanem építik, és minden építkezés más és más. Mi is így vagyunk ezzel a saját iparágunkon belül. A vasúti iparágban az „egyedi” elvárás már most is jelen van, szinte minden új vasúti jármű egyedi elvárásokat támaszt felénk, ezért szériális gyártásról csak nagyon kevés termék, alkatrész esetén beszélhetünk. Mi arra keressük a választ az Ipar 4.0 segítségével, hogy hogyan tudunk ennek a már most is meglévő igénynek úgy megfelelni, hogy gyorsan és a legkisebb erőforrás felhasználásával elégítsük ki azokat.

Tavaszi Tivadar, a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest ügyvezető igazgatója

Tavaszi Tivadar, a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest ügyvezető igazgatója

– Úgy tudom, hogy Ön a termelést támogató folyamatok robotizálásának nagyobb jelentőséget tulajdonít, mint a fizikai robotok termelésbe állításának. Miért?

– Nálunk kis sorozatban gyártunk nagyon sokféle, nagyon különböző alkatrészt, és ezekből építjük a különböző egyedi fékeket, amelyek nagyon széles skálán mozognak. Emiatt nálunk szinte lehetetlen vállalkozás a robotizálás. A sokféleség miatt abban látunk lehetőséget, hogy automatizáljuk, digitális eszközökkel, megoldásokkal segítsük a gyártásszervezés, a gyártástámogatás és a, döntéshozatal folyamatát.

– Konkrétan mely területeken számít a robotizálás gyors térhódítására?

– A nagy darabszámú gyártás területén.

– Mennyire tudják enyhíteni a robotok a jelenlegi munkaerőhiányt? Számít-e arra a közeljövőben, hogy az Ipar 4.0 technológiai fejlesztések közvetlenül befolyásolják a munkaerőpiaci helyzetet?

– Szerintem csak hosszú távon lesz hatása, de mindig is szükség lesz fizikai munkát végző szakemberekre. Valószínűleg el fog tolódni a szakemberigény a magasan képzett technikusok, gyártó mérnökök irányába.

– Melyik az az Ipar 4.0 technológiai fejlesztési irány, amelynek gyakorlati előnyeit már Önök is megtapasztalták? (3D nyomtatás, Virtual Reality, gyártógépekre kialakított IoT, mesterséges intelligencia a tervezésben, diagnosztikai alapú prediktív karbantartás, robotizálás, stb.).

– Már több éves tapasztalatunk van a 3D nyomtatásban elsősorban műanyagok terén, néhány hónapja telepítettünk egy fém nyomtatót is, amellyel az új vevő projektek átfutási idejének csökkentését céloztuk. Ehhez elengedhetetlen, hogy az így készült alkatrészek és a technológia „validálva” legyen a biztonságkritikus alkatrészekhez. A szerelési és az alkatrészgyártási folyamataink során eddig is alkalmaztunk digitális megoldásokat, de ez csak egy nagyon kicsi szelete a digitális gyártásnak. A valódi Ipar 4.0 terén mi inkább követő, mint úttörő szerepet töltöttünk be idáig. Hosszú útkeresés után úgy látjuk, hogy a Big Data és az ehhez kapcsolódó adatelemzések, a mesterséges intelligenciával támogatott döntések és előrejelzések az a terület, amely sok lehetőséget rejt magában.

Cimkék: ,