Jó hír: az Ipar 4.0 korszakban is szükség lesz controllerekre

Összefoglaló: IFUA Horváth & Partners
2015. június 25.

Összefoglaló az ICV kongresszusról

Milyen változásokat jelent a controllingra vonatkozóan az ipar 4.0 és a big data? Ezzel a központi kérdéssel foglalkozott a 40. müncheni Controller Kongresszus az ICV szervezésében, melynek mottója: „Ipar 4.0 / Controlling 4.0 – Vízió. Forradalom. Kihívás.”A jó hír, hogy az Ipar 4.0 korszakában is lesz szükség controllerekre.

Az adatvezérelt 4.0 ipari forradalom létezése tény. A müncheni 40. Controlling Kongresszuson többször elhangzott a következő: „A kérdés nem az, hogy a vonat megy-e, hanem az, hogy rajta ülünk vagy a peronon maradunk.” A kongresszus ennek ellenére nem a mindennapok és a munka digilizálásának előnyeiről és hátrányairól szólt.

Az előadások erős technológiai hivatkozásokat tartalmaztak. Az idén 40 éves Nemzetközi Controlling Egyesület (ICV) elnöke, Siegfried Gánßlen azt bírálta, hogy az ipar 4.0 témája túlságosan technikaivá vált Németországban. Az erős technológiai vonatkozások félelmet keltenek az emberekben, hogy elvesztik a munkájukat.

Az ipar 4.0 „vonatának” sebességét  Jurate Keblyte, az augsburgi KUKA robotgyártó cég CFO-ja szemléltette. A vállalatoknak erősebben
szemmel kell tartaniuk a piacaikat – vélte. Ez különösen a fejlődő iparágakra vonatkozik, mint például a robotgyártásra. „Csak azok maradnak fent, akik a versennyel egy ütemben növekednek” – magyarázta Keblyte, és megalkotta a kulcsmondatot: „Gyorsan nőj vagy lassan meghalsz”. Ugyanakkor új versenytársak tűnnek fel – például aGoogle internetes óriás nemrég vásárolt fel több robotika szolgáltatót.

A controllereknek együtt kell nőniük a feladataikkal

A controllereken nagy a nyomás. A számművészek ugyanakkor attól félnek, hogy konkurenciát jelentenek számukra a Big Data leíró elemző programok. Kinek kell egy controller, ha a jövőben egy számítógépes program nem csak rögzíti az adatsorokat, de értékelni is tudja őket? Jurate Keblyte a vezetési minőséget hangsúlyozza: „Kommunikáció és leadership nélkül egy controller csupán a számok szállítója marad”.  A controllernek a vállalati kalauz szerepét kell felvennie és a menedzsment támogatójaként kell, hogy szolgáljon. Az a koncepció, mely szerint a controllernek a menedzsment üzleti partnerré kell válnia, nem újkeletű és sokszor idézték a 40. Controller Kongresszus előadásaiban.

Losbichler is ebben a szerepben látja a controllert: a menedzser edzőpartnerének kell lennie, ha helytelennek tartja a vezető egy döntését,  vagy úgy tartja, hogy a döntést az elfogultság („torzítások, előítéletek”) nagy mértékben befolyásolta. A technológia átveszi
azon feladatokat, melyeket korábban az ember végzett. De ezzel egy időben újabb feladatok is létrejönnek az emberek számára. Losbichler: „Az ember a feladatokkal együtt nő.” Véleménye szerint lényegét tekintve a controlling csekély mértékben változott: az üzleti sikerhez még mindig a célkitűzés, tervezés és irányítás ciklusa szükséges.

A pénzügyi terület jobban alkalmazkodott a változásokhoz a már jól bevált eszközökkel, mint például a HR, amely egyre nagyobb nyomás alá helyeződik. Losbichler következtetéseit az ICV társalapítója és tiszteletbeli elnöke, Albrech Deyhle alapján vonta le. Deyle visszatekintett a 40 évvel ezelőtti kongresszus megnyitójára Németországban. A 80 éves szakember azt tanácsolta a fiatalabb kollégáknak, hogy ne foglalkozzanak minden új trenddel.

A konferencia zárásaként Heimo Losbichler, a Fachhochschule Oberösterreich controlling tanulmányok vezetője egy átfogó képet mutatott be előadásában az ipar 4.0-s változásokkal kapcsolatban.  Az IGC elnökeként és az ICV és elnökhelyetteseként az „on Demand” alapú termelés növekedését várja, melyet például a 3D nyomtatás tesz lehetővé.

Losbichler szerint az úgynevezett „sharing economy” is felfordulást fog okozni. A javakhoz való hozzáférés megosztással (share) fontosabb lesz az emberek számára, mint a birtoklás. Ez megváltoztatja a fogyasztói szokásokat. A Hilton szállodaláncnak 93 évig tartott, hogy felépítsen egy 678.000 szobás kapacitást 91 országban. Az Airbnb online platformja ezt a szobaszámot – több mint 192 országban – 4 év alatt érte el.

Találkozzunk a Controlling Akadémián! Idén ősszel is meghirdetjük a hazai szakemberképzésben egyedülálló, húsz napos képzésünket, amelyet gyakorló és leendő controllereknek, gazdasági szakembereknek és vezetőknek ajánlunk.

Forrás: ControllingPortal.de