Nincs jobb befektetés a korszerű controllingrendszernél!

Radó István
2016. június 29.

Nem csak azt állítjuk, hogy ha az alábbi 6 tényező teljesül, akkor busásan megtérül a modern controllingrendszer. Azt mondjuk, hogy az alábbiak közül már egyetlen feltétel megvalósulása esetén is kiemelkedő hozamot produkál a controllingra fordított befektetésünk. Döntse el, igazunk van-e!

Hat érv az állításunk mellett:

1. A likviditás megőrzése

A menedzsment mindig tele van ötletekkel, tervekkel. Olyanokkal is, amelyek hosszú távon nagyon sikeressé tehetnék a vállalatot, de rövid távon bedöntik, mert nagyon megterhelik a likviditást. Sok vállalatot vásároltak már fel azért, mert nem tudta finanszírozni az egyébként jó ötletek megvalósítását. Viszont ha a controlling megfelelő támogatást tud nyújtani az eszközök, a likviditás megtervezéséhez, akkor a cég begyújthatja a rakétákat.

2. A jövedelmezőség javítása

A termékek összetételét, piacon elérhető árát, a realizálható volumeneket, az értékesítési csatornákat és a marketinget is a controllinggal tudjuk kézben tartani. Ezért a sikeres vállalati stratégia és az operatív menedzsment alapja a fedezetszámítás.

3. A piaci potenciál értékelése

A termékpiaci-szegmensek portfóliót képeznek, amelyeket ugyanúgy kell irányítanunk, mintha befektetési döntésekről lenne szó. Azokat a piaci szegmenseket kell favorizálnunk, amelyek növekednek, illetve amelyekben magas a vevőpotenciál. Aranyat ér, ha ezeket az információkat a controlling rendezni tudja a vezetők számára.

4. A hatékonyság növelése

A hatékonyság javítása folyamatos, napi feladata a vezetésnek, legyen szó akár az eszközök, akár a munkaerő hatékonyságáról. Ha jól használjuk ki a működő tőkét, már megtérült a korszerű controllingrendszerre fordított befektetés.

5. A cég vonzerejének növelése a kulcsmunkatársak felé

A mai világban kevesen számíthatnak a munkatársak lojalitására, ezért a vállalatoknak vonzóvá kell válniuk a kulcsfontosságú képességekkel rendelkező munkatársak számára. A HR controlling információs rendszere folyamatosan radarozza azokat a vállalaton belüli és kívüli tényezőket, amelyeken a ritka képességekért folyó küzdelem múlik. A helytálló információ ezen a téren is kincs.

6. Az innováció eredményességének javítása

Mi a fontosabb? A fejlesztés gyorsasága vagy hatékonysága? A termék jövőbeni önköltsége vagy funkcionalitása?  A fókuszálásban, a várható hozamok és ráfordítások összevetésében, az innovációs ciklus lerövidítésében segít az innováció információs rendszere, melynek kialakítása a controlling terület feladata.

 

Szerző
Radó István több mint 25 éve a hazai controlling tanácsadási szakma elismert és meghatározó alakja. A Magyar Controlling Egyesület egyik alapítója, a Controlling Akadémia programigazgatója, öt éven keresztül a rangos európai controlling szervezet, az International Group of Controlling elnökségének tagja. Vezetési tanácsadóként, projektmenedzserként és szponzorként közel száz cégnél dolgozott a versenyszférában. Számos publikáció szerzője, konferenciák, szemináriumok, oktatási intézmények rendszeres előadója. Több külföldi szakirodalmi mű magyar kiadásának lektora.

 

Ha szeretné elsajátítani a korszerű controllingmódszereket és -technikákat, jöjjön el a  Controlling Akadémiára!