Open book kalkuláció – egy nélkülözhetetlen költségszámítási eszköz autóipari beszállítóknak

IFUA Horváth & Partners
2014. október 15.

Nagy sikerű előadást tartott az október elején rendezett Autóipari beszállítók árkalkulációja c. rendezvényen Ádám Gábor, az IFUA Horváth & Partners vezető tanácsadója.Beszámoló az eseményről és ízelítő az előadás anyagából.

A konferencián részt vett számos, Magyarországon termelő vagy beszerzési tevékenységet folytató autóipari összeszerelő (OEM) vagy
rendszerszállító (Tier 1) cég képviselője. A beszállító szektor i  képviseltette magát, örvendetes módon több magyar KKV is jelen volt. Ádám Gábor az „Open Book” kalkuláció, azaz az ún. „Nyitott kalkuláció” célját és módszertanát mutatta be a résztvevőknek.

Az autóiparban (is) elterjedt beszerzési és szállítói együttműködési kapcsolat fontos eleme, hogy a megrendelő beszerzési döntésekor nemcsak egy árat vár, hanem kíváncsi a termékelőállítás folyamatára is, és az alapján tisztán akarja látni a termék költségstruktúráját. A beszállító számára ez első megközelítésben természetesen inkább kényszer, hiszen ki szereti, ha megrendelői jól látják, hogy mennyi a ciklusidő, a selejtszázalék, és mekkora profitot szeretne realizálni?!

Másrészt azonban a résztvevők egyetértettek abban, hogy hosszú távú együttműködést nem lehet máshogy kialakítani. Ez a megközelítés arra is lehetőséget ad, hogy a beszállító elismertesse azokat az erőfeszítéseit, amelyeket egy olyan kalkuláció nem engedne elfogadni, amely csak a közvetlen költségekre összpontosít. Ilyen ráfordítások lehetnek a jó minőség (azaz a vevő) érdekében elvégzett ellenőrzési vagy fejlesztési feladatok, illetve akár az extra logisztikai tevékenységek is. Természetesen a nyitott könyv kalkuláció csak akkor ad mindkét fél számára elfogadható megoldást, ha a folyamatok mögött megbízható és transzparens adatgyűjtést alakítottak ki. Ehhez pedig jellemzően a vállalatirányítási rendszereket is úgy kell alakítani, hogy alkalmassá váljanak a módszer használatára.

Ízelítő az előadás anyagából.

Cimkék: , , , , ,